donderdag, 12. februari 2015 - 15:31 Update: 12-02-2015 19:24

ProRail moet oorzaak van grote railverstoringen achterhalen en verhelpen

ProRail stelt diepgaand onderzoek in naar grote railverstoringen
Foto: Archief EHF
Utrecht

ProRail stelt een diepgaand onderzoek in naar de situatie rondom de recente twee verstoringen op het spoor op 22 januari en 2 februari jongstleden. Dit schrijft staatssecretaris Mansveld donderdag in een brief aan de Tweede Kamer.

De twee verstoringen ontregelden het treinverkeer ernstig waarvan de reizigers veel hinder hebben ondervonden. 'Ik heb NS en ProRail laten weten dat zij alles op alles moeten zetten om de oorzaak hiervan boven tafel te krijgen en structureel te verhelpen. Reizigers moeten immers kunnen rekenen op een betrouwbare en voorspelbare treinreis. Ik heb hen verzocht mij zo snel mogelijk hierover te informeren', stelt Mansveld. 

ProRail heeft reeds maatregelen genomen om de schade na de verstoringen te herstellen. Daarnaast is actie ondernomen om eventuele verborgen defecten op te sporen. ProRail analyseert nu samen met haar leveranciers welke aanvullende  maatregelen mogelijk en wenselijk zijn om de kwetsbaarheid van stroomvoorzieningen verder terug te dringen en de redundantie van de computersystemen te versterken. 

Het ministerie van Infrastructuur en milieu ziet er op toe dat alles wat nu al verbeterd kan worden naar aanleiding van de verstoringen ook per direct en voortvarend wordt opgepakt. ProRail rapporteert naar verwachting eind maart over het onderzoek, de analyses en maatregelen aan het ministerie. 

Provincie: