vrijdag, 6. maart 2015 - 13:23 Update: 06-03-2015 15:41

Rechter:Weinig berouw bij gewelddadig gangsterduo

OM eist 16 en 14 jaar cel tegen gewelddadig gangsterduo
Foto: Politie
Assen

Antonio Marcos van der P. heeft het Openbaar Ministerie (OM) vrijdag voor de rechtbank in Assen 16 jaar celstraf horen eisen voor zijn rol in de reeks gewelddadige gepleegde misdaden in februari 2014. Tegen zijn partner in crime Enise B. werd 14 jaar celstraf geëist. Dit meldt het OM vrijdag.

De verdachten, een 26-jarige man en een 20-jarige vrouw, worden verdacht van het samen plegen van meerdere strafbare feiten zoals: afpersing, poging tot doodslag, wederrechtelijke vrijheidsberoving en diefstal met geweld. De feiten zijn gepleegd in de volgende plaatsen: Echten, Meppel, Lage Mierde en Enschede in februari 2014.

Maximale strafeis van 16 jaar cel voor Antonio Marcos van der P.

De officier van justitie vindt dat een langdurige celstraf recht doet aan de ernst- en het aantal van de gepleegde strafbare feiten. Daarom heeft het Openbaar Ministerie de maximale strafeis van 16 jaar cel geëist. 

Een strafeis van 14 jaar cel voor Enise B.

De officier van justitie vindt een celstraf van 14 jaar passend voor de vrouwelijke verdachte. Hoewel beide verdachten samen verantwoordelijk worden gehouden voor de gepleegde feiten, is er onderscheid gemaakt in de strafeis. 

Het verschil is ingegeven door het feit dat de vrouwelijke verdachte minder feiten op de dagvaarding heeft staan en bovendien first offender is. Daarnaast is gebleken dat de daadwerkelijke uitoefening van het geweld, het slaan, steken en het schieten, vooral voor rekening komt van de mannelijke verdachte.

Geen berouw

Naast de ernst van de feiten is ook de criminele context waarin de feiten zijn begaan meegewogen in de strafmaat. Verder weegt mee dat de verdachten heel veel slachtoffers gemaakt hebben, niet of nauwelijks berouw hebben getoond en de schuld niet bij zichzelf neerleggen maar vooral bij de omstandigheden.