maandag, 9. maart 2015 - 10:17 Update: 09-03-2015 10:56

'Sporten helpt minder goed tegen depressie dan gedacht'

Lichamelijke activiteit is veel minder effectief tegen depressie dan eerder werd aangenomen. Het verband dat eerder werd gelegd is zwak en het verschilt persoon.

Sommige mensen gaan zich juist slechter voelen na lichamelijke inspanning. Een wetenschappelijke grond om sporten of bewegen in te voeren als therapie bij de behandeling van depressie is er dus niet. Op deze stelling promoveert Nikolaos Stavrakakis maandag aan de Rijksuniversiteit van Groningen.  Dit schrijft de Volkskrant.

Optimistische studies concludeerden regelmatig dat depressieve symptomen bij volwassen verminderen door beweging en sport. De gevonden effecten zijn volgens Stavrakakis echter klein en doen zich lang niet bij iedereen voor.

Stavrakakis onderzocht zelf 2.200 jongeren van hun elfde tot hun zestiende. Daaruit bleek dat weinig beweging zowel oorzaak als gevolg kan zijn van een depressie. Als er al een verband is dan heeft dat bovendien alleen betrekking op de stemmingsproblemen van een depressie. Sporten heeft geen enkele invloed op fysieke kenmerken, zoals weinig energie en slapeloosheid en weinig eetlust.

In een andere deelstudie onderzocht Stavrakakis vijf jaar lang of jongens en meisjes die aan wedstrijdsport doen daarmee een depressie kunnen voorkomen. Dat bleek niet het geval.

Categorie:
Tag(s):