maandag, 23. februari 2015 - 8:19 Update: 23-02-2015 11:08

Van Rijn: “Pilletje gebruiken bij feestje nooit normaal''

Festivalbezoeker (22) in Brabant overleden na drugsgebruik
Foto: EHF
Den Haag

Staatssecretaris Martin van Rijn (VWS) maakt zich grote zorgen over de normalisering van drugsgebruik onder jongeren die vaak uitgaan.

Van Rijn: “Een ‘pilletje’ nemen op een festival of feest is nooit normaal. Veilig drugsgebruik is een mythe.” Het aantal gezondheidsincidenten, en de ernst hiervan, door ecstasy en andere uitgaansdrugs is sterk toegenomen in de afgelopen jaren. Van Rijn doet zijn uitspraken naar aanleiding van het rapport Strategische Verkenning Uitgaansdrugs. De staatssecretaris heeft het Trimbos Instituut in 2014 om dit rapport gevraagd na signalen dat er nieuwe ontwikkelingen rond drugsgebruik zijn die om een nieuwe aanpak vragen.

Onacceptabel risico

Van Rijn: "We moeten deze trend zo snel mogelijk keren. Uitgaansdrugs zijn levensgevaarlijk, zeker in de zeer sterke dosering die nu vaak voorkomt. Veel gebruikers realiseren zich dat nauwelijks. Ze denken dat het af en toe moet kunnen op een speciale avond en nemen dan onacceptabele risico’s. 

Meer risico's

Er zijn sterke aanwijzingen dat het gebruik stijgt en daarbij worden meer risico’s genomen. De staatssecretaris is in gesprek met onder meer hulpverleners, organisatoren van festivals en gedragswetenschappers om het probleem samen aan te pakken. “We hebben iedereen nodig, van de professional tot gebruiker en natuurlijk de ouders”, aldus Van Rijn.

Categorie:
Provincie:
Tag(s):