maandag, 9. maart 2015 - 11:56 Update: 09-03-2015 20:57

WiFi thuis vaak slecht

Meer dan helft WiFi gebruikers heeft problemen
Foto: fbf
Den Haag

Het gebruik van WiFi in woonwijken en stadscentra in de 2,4 GHz band is zo hoog, dat meer dan de helft van de gebruikers problemen heeft.

De kwaliteit van de verbinding is daar slecht te noemen. Dat blijkt uit een onderzoek uitgevoerd in opdracht van Agentschap Telecom. Als meer gebruikers zouden overstappen op de 5 GHz WiFi-band, zou de kwaliteit van de verbinding aanzienlijk verbeteren.

Wie in een woonwijk op de mobiele telefoon een WiFi netwerk zoekt, ziet vaak een aanbod van 30 – 40 verschillende netwerken. Vrijwel al die WiFi netwerken werken in dezelfde 2,4 GHz band, een band die al eerder dreigde vol te lopen. Gevolg is dat al deze netwerken elkaar storen en het gebruik van WiFi steeds problematischer verloopt. Wie foto’s wil versturen, een film downloaden of wil skypen, krijgt dan vaak òf een vertraagde verbinding, òf wordt onderbroken. Elk huishouden van twee of meer personen kan al snel 10 of meer apparaten hebben die op WiFi werken. Denk aan draadloze printers, tablets, smart TV’s, smartphones, en afstandsbedieningen.

Verbetert

Uit het onderzoek blijkt dat de verbinding verbetert wanneer overgeschakeld wordt naar de 5 GHz WiFi band. Dit kan door de instellingen van de WiFi router aan te passen, moderne dualband-routers kunnen op zowel de 2,4 GHz als de 5GHz frequenties werken. 

Categorie:
Provincie:
Tag(s):