zaterdag, 11. juni 2016 - 9:11 Update: 11-06-2016 17:50

Utrechtse Laura (22) al maanden in cel in Qatar na aangifte verkrachting

Verkrachte Nederlandse (22) wordt in Qatar vastgehouden vanwege 'seks buiten huwelijk'
Foto: Archief EHF
Boho

De Utrechtse Laura de B. (22) zit al enkele maanden vast in Qatar. Ze wordt sinds maart vastgehouden nadat ze aangifte had gedaan van verkrachting.

Door de verkrachting heeft ze volgens de politie 'seks buiten het huwelijk' gehad en dat is strafbaar in Qatar. De man die de B. verkrachtte, is ook opgepakt. Dit meldt onder meer de NOS . Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft de arrestatie bevestigd, maar benadrukt dat er nog geen tenlastelegging is. De Nederlandse ambassade in Boha is op de hoogte van de arrestatie en heeft wekelijks contact met Laura de B. zo heeft een woordvoerder van Buitenlandse Zaken laten weten.

De advocaat van de familie, Brian Lokollo,  heeft in het NOS Radio 1 Journaal gezegd dat Laura in een vreemd appartement wakker was geworden. Mogelijk  is ze gedrogeerd. Lokollo: 'Ze was uit geweest in een hotel waar je alcohol mocht drinken. Ze was de dansvloer opgegaan en toen ze daarna terug kwam bij haar drankje, was haar na de eerste slok al duidelijk dat er iets in was gedaan.'

De familie van de man zou de jonge vrouw in de gevangenis onder druk zetten om met de man te trouwen. Het zou de enige manier zijn om haar en de dader snel vrij te krijgen. Lokollo: 'Ik heb haar afgeraden dat te doen. Afgezien van het feit dat het weerzinwekkend is, weet ik niet welke andere consequenties een huwelijk in Qatar heeft. Ik noem maar wat, maar misschien heeft ze straks geen vrije beschikking meer over haar paspoort.'

Laura heeft inmiddels ook een advocaat in de arm genomen. De ambassade probeert een eerlijk proces voor de vrouw te krijgen. 'Zo kreeg ze documenten die ze moest ondertekenen die ze zelf niet kon lezen. Dat hebben we aangekaart bij de autoriteiten.' De vermeende verkrachter heeft de hele zaak ontkend en beweert dat de seks met Laura vrijwillig was. Volgens hem heeft hij er zelfs moeten betalen, zo laat Buitenlandse Zaken weten. Laura de B. hangt een gevangenisstraf van een tot drie jaar boven het hoofd.