woensdag, 14. september 2016 - 13:00 Update: 14-09-2016 13:35

Juncker: nog meer Brussel maar EU-burger 'niet meer bij de neus nemen'

Juncker: nog meer Brussel maar EU-burger 'niet meer bij de neus nemen'
Foto: Archief FBF.nl

De voorzitter van de Europese Commissie Jean Claude Juncker hield woensdag in Straatsburg zijn jaarlijkse 'State of the Union- toespraak'.

Junkcker viel maar gelijk met de deur in huis. Volgens hem staat de Europese Unie (EU) er niet goed voor. Zo maakt hij zich zorgen over de eenheid in de unie. Juncker: 'De crisis in de unie duurt nog altijd voort. De samenwerking moet breder en nationale belangen opzijgeschoven'. Er ontstaan in het gebouw van de EU nog te vaak scheuren, aldus Juncker. Natuurlijk keerde hij Juncker zich ook weer sterk tegen het populisme en het nationalisme, die volgens hem 'geen problemen oplossen, maar ze alleen maar creëren. Juncker vindt de werkloosheid na de financiële en economische crisis nog altijd te hoog.

Volgens Juncker willen de EU-burgers nu eens concrete resultaten zien, ‘en niet meer bij de neus worden genomen’. Hij pleitte voor nog meer samenwerking tussen de lidstaten. Zo stuurt Juncker aan op verregaande militaire samenwerking, Verder wil Juncker de verdeling tussen Oost- en West-Europa overstijgen. 'Dat zal nog een hele klus worden, aangezien landen als Hongarije, Polen en Slowakije openlijk rebelleren tegen ‘Brussel’ en het migratiebeleid van de Duitse bondskanselier Angela Merkel. 'Dat zet  volgens Juncker de toekomst van de EU op het spel, zo schrijft Elsevier woensdag. Juncker benadrukte nog eens dat de Brexit niet het einde van de unie zal betekenen. Wel is het volgens hem belangrijk om het allemaal zo goed en zo snel mogelijk te regelen, ‘zodat we verder kunnen met de EU.

Categorie:
Tag(s):