zondag, 9. december 2018 - 16:49 Update: 09-12-2018 17:56

Afgeslankt Belgisch kabinet maakt doorstart met 'Michel II'

vlag-Belgie
Foto: Bon
Brussel

België heeft sinds zondag een nieuwe regering. De regering-Michel II is de Belgische federale regering en bestaat uit CD&V, Open VLD en MR. Ze is een doorstart van de regering-Michel I, maar zonder de N-VA-ministers en -staatssecretarissen, die de regering verlieten na de crisis omtrent het VN-migratiepact. Hierdoor is deze regering een minderheidsregering, wat uitzonderlijk is in de Belgische politiek.

VN-migratiepact-kwestie

Na de gemeenteraads- en provincieraadsverkiezingen van 14 oktober 2018 en de weigering van de Oostenrijkse regering om het VN-migratiepact nog langer te steunen, maakte N-VA-voorzitter Bart De Wever bekend dat de inhoud van dat Global Compact for Migration "zeer problematisch" was.

Regeringscrisis

Het was het begin van de regeringscrisis omtrent het VN-pact, die een hoogtepunt bereikte begin december. Zaterdagavond 8 december 2018 vond er een spoedzitting van de ministerraad plaats in de Wetstraat 16, waar de N-VA-excellenties na korte tijd opstapten.

Doorstart

Zondagochtend kondigde Jan Jambon formeel het ontslag van de N-VA-regeringsleden aan in de studio van De Zevende Dag van de VRT. Premier Charles Michel ging vervolgens naar de koning om bij koninklijk besluit de herschikking van zijn regering door te voeren. 

Categorie:
Tag(s):