vrijdag, 2. december 2016 - 11:28 Update: 02-12-2016 12:51

Fawlty Towers-acteur Andrew Sachs (86) overleden

Fawlty Towers-acteur Andrew Sachs (86) overleden
Foto: Archief EHF/ foto ter illustratie
Londen

Acteur Andrew Sachs, wereldwijd bekend geworden door zijn rol als Manuel in Fawlty Towers, is op 86-jarige leeftijd overleden. Dit meldt de BBC vrijdag.

In de serie uit de jaren '70 speelde Sachs een kelner uit Barcelona. De Duits-Britse acteur stierf vorige week op 23 november en werd afgelopen donderdag begraven. Hij leed al vier jaar aan dementie, zo vertelt zijn vrouw aan de Britse krant de Daily Mail.

'I know nothing'

Sachs werd geboren in Berlijn, maar vluchtte voor de nazi's naar Groot-Brittannië. Hij speelde van 1959 tot 2008 in tientallen tv-series en films. Het meest bekend werd hij door zijn rol van kelner uit Barcelona in Fawlty Towers. Zijn tegenspeler John Cleese, die in de serie hoteleigenaar Basil Fawlty speelt, maakte hem in de serie vaak belachelijk en sloeg hem als hij iets verkeerds deed. Achteraf vertelde Sachs dat hij daardoor soms echt gewond geraakt was. Zoals die keer dat hij per ongeluk met een echte pan werd geslagen. Sachs speelde de goedbedoelende, maar onhandige kelner Manuel die slecht Engels spreekt. Een van zijn meest bekende uitlatingen was: 'I know nothing'.

'He's from Barcelona'

De Britse televisieserie Fawlty Towers speelt zich af een familiehotel aan de Engelse zuidkust in Swanage en is gebaseerd op een hotel in Torquay (Devon), waar de Monty Python-crew korte tijd verbleef. Het hotel heet Fawlty Towers, naar de eigenaar Basil Fawlty (gespeeld door John Cleese) en zijn echtgenote Sybil (Prunella Scales).Sachs speelt de Spaanse ober, een gastarbeider uit Barcelona die de Engelse taal niet goed machtig is. Hij leert traag en is onhandig. Tegenover de hotelgasten verklaart hoteleigenaar Basil Fawlty het gedrag van Manuel met de legendarisch geworden woorden: 'He's from Barcelona'.