maandag, 30. november 2015 - 20:44 Update: 01-12-2015 17:58

Bijna helft kinderstoelen voldoen niet aan de veiligheidseisen

Bijna helft kinderstoelen voldoen niet aan de veiligheidseisen
Foto: NVWA
Den Haag

Uit onderzoek van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) blijkt dat van de 24 onderzochte kinderstoelen er 10 niet aan de veiligheidseisen voldoen.

De mankementen variëren van instabiliteit, mogelijkheid om uit de kinderstoel te vallen of het beknellen van kindervingertjes of ontbrekende waarschuwingen van de fabrikant. 

Onderzoeksresultaten

Daarnaast is bij 3 kinderstoelen een risico op vingerbeknelling geconstateerd. Verkoop van deze kinderstoelen is verboden. Bij 3 kinderstoelen is er een risico door openingen in rug en/of zijleuning van de kinderstoel wanneer de gemonteerde veiligheidsgordel niet wordt gebruikt. Het ontwerp van deze stoelen moet worden aangepast. Tenslotte bleken 3 kinderstoelen niet te zijn voorzien van de waarschuwing dat het kind niet zonder toezicht in de kinderstoel mag worden gelaten. De etiketten van deze stoelen moeten worden aangepast.

Opzet onderzoek

De NVWA heeft in 2015 24 kinderstoelen die op de Nederlandse markt te koop zijn, gecontroleerd. Het gaat om een marktbrede steekproef. De 24 onderzochte kinderstoelen komen uit winkels, zijn via internet besteld of komen rechtstreeks van de importeur. De NVWA onderzocht de kinderstoelen op aspecten als stabiliteit, mogelijkheid tot onbedoeld inklappen, bescherming tegen vallen, mogelijkheid van beknelling van vingers, aanwezigheid van kleine onderdelen die gevaar voor verstikking opleveren en chemische stoffen. Ook zijn etiketten en verpakkingen gecontroleerd op de aanwezigheid van verplichte gegevens als naam en adres van importeur of fabrikant en de waarschuwing voor ouders om een kind niet alleen te laten als het in een kinderstoel zit.

Ouders kunnen op de website van de NVWA een lijst met merken en artikelnummers van de onderzochte producten raadplegen om te controleren of de kinderstoel van hun kind tekortkomingen heeft.

Categorie:
Provincie: