vrijdag, 4. december 2015 - 10:22 Update: 04-12-2015 12:09

Denen willen niet gaan deelnemen aan het Europese justitiebeleid

Foto van vlag van de Europese Unie | Archief FBF.nl
Foto: Archief FBF.nl
Amsterdam

In Denemarken is het het referendum over een mogelijke deelname aan het Europese Justitiebeleid gewonnen door het nee-kamp.

De Denen willen hun aparte status in de Europese Unie behouden en willen dat de Deense regering niet meer Europese regelgeving overneemt. Het land blijft dus buiten het EU-beleid op het vlak van justitie en Binnenlandse Zaken. Denemarken wil wel met andere landen samenwerken om internationale criminaliteit aan  te pakken, maar de Denen zijn bang dat een nauwere samenwerking ook betekent dat er meer vluchtelingen moeten worden opgenomen en dat zien veel Denen niet zitten. Dit melden meerdere media vrijdag.

Behalve dat Denemarkten niet meedoet aan het gezamenlijke justitiebeleid, doet het ook niet mee aan de euro.. Ze maken wel gebruik van de database van Europol, het samenwerkingsverband van de politie van de EU-landen. Vanaf volgend jaar verandert de opzet van Europol en komt deze direct onder het gezag  van EU-ministers van Justitie en Binnenlandse Zaken. 

Het neen-kamp werd gevormd door onder meer de linkse Eenheidslijst en de eurosceptische Deense Volkspartij. Partijvoorzitter Kristian Thulesen Dahl.van de Deense Volkspartij reageerde in de media: 'Met dit resultaat spreken we het idee tegen dat we dichter naar de kern van Europa moeten opschuiven en steeds meer soevereiniteit moeten afstaan',  zo schrijft de Belgische krant De Morgen

Categorie:
Provincie: