zondag, 13. december 2015 - 17:30 Update: 13-12-2015 17:42

Dode vinvis aangespoeld op Razende Bol bij Texel

Dode vinvis aangespoeld op Razende Bol bij Texel
Foto: Archief EHF/ foto ter illustratie
Texel

Zaterdag is op het zandeiland de Razende Bol, tussen Texel en Den Helder, een dode vinvis aangespoeld. Dit heeft Ecomare zondag bekendgemaakt.

'De walvis was duidelijk al een tijdje dood voordat hij aanspoelde want het kadaver dat is in verregaande staat van ontbinding', aldus Ecomare. Volgens Ecomare-medewerkster Sytske Dijksen en strandvonder Hans Eelman is de walvis ongeveer 9 meter lang en waarschijnlijk een vrouwtje. 

Vinvis

Aan de resten is te zien dat het om een vinvis gaat. Gezien de lengte en de kleur van de flippers en de vorm van de kop is een dwergvinvis het meest waarschijnlijk. Hoewel het dier dus al enige tijd dood is, zal een onderzoeksteam van de Faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht mogelijk nog proberen de doodsoorzaak te achterhalen. 

Daarnaast kunnen de resten mogelijk nog helpen bij ander onderzoek naar walvissen, zoals wat het dier gegeten heeft voordat het doodging. Dit soort kennis over walvissen in het Noordzeegebied kan helpen deze soorten beter te beschermen.

Categorie:
Provincie: