maandag, 14. december 2015 - 10:25 Update: 14-12-2015 12:00

'Persoonlijke gegevens slachtoffers moeten bij strafzaken beter beschermd worden'

'Privacy slachtoffers in strafzaken moet beter beschermd worden'
Foto: fbf archief
Den Haag

De privacy van slachtoffers moet bij strafzaken beter beschermd worden.

Het moet niet langer mogelijk zijn dat een verdachte bij een strafproces standaard de persoonlijke gegevens van een slachtoffer krijgt, zoals adres,  telefoonnummer of woonplaats. Dit schrijft minister Van der Steur van Veiligheid en Justitie aan de Kamer, zo meldt de Telegraaf maandag.

Uit een onderzoek van het Wetenschappelijk Onderzoeks- en Documentatiecentrum  (WODC) blijkt dat slachtoffers het delen van hun gegevens met de verdachte als 'zeer onaangename inbreuk op hun privacy' ervaren.

Echter, het delen van de informatie stopt niet direct. De minister wil eerst een onderzoek naar wie welke informatie van het slachtoffer nog wel moet ontvangen. Zo krijgen politie en justitie de gegevens, evenals Slachtofferhulp. Vanaf 1 januari wil de minister wel een begin maken met de privacybescherming.

In de krant laat advocaat Richard Korver weten blij te zijn met de aanpassing. Hij zegt dat het vaak niet nodig om deze persoonlijke informatie te delen, maar in een aantal toch wel. Bijvoorbeeld als een verdachte wil weten of het slachtoffer niet de buurman is van de getuige.

Categorie:
Provincie: