zaterdag, 16. januari 2016 - 9:06 Update: 16-01-2016 11:45

'Vrouwen voelen zich minder veilig na gebeurtenissen Keulen'

'Vrouwen voelen zich minder veilig'
Foto: Archieffoto ter illustratie FBF
Rotterdam

Nederlandse vrouwen zeggen zich na de groepsaanrandingen in Keulen minder veilig te voelen. Een aantal onder hen geeft zelfs aan hun gedrag hierop te hebben aangepast. Dat blijkt uit een representatieve steekproef onder vrouwen in opdracht van het AD.

De krant vroeg vrouwen naar hun ervaringen en hun gevoel over de recente gebeurtenissen. De helft van de ondervraagde vrouwen zegt wel eens seksueel getinte opmerkingen te hebben gekregen. Dit gebeurde vooral in de openbare ruimte, zoals tijdens het uitgaan, en vindt vaker plaats in de stad dan op het platteland. 

Vier op de tien vrouwen geeft aan te maken te hebben gehad met aantastgelijkheid of aanranding. Eén op de zes vrouwen geeft aan ooit slachtoffer te zijn geweest van gedwongen seks of verkrachting. Dit heftige misbruik vindt vooral plaats in de privéomgeving. Een van de enquêtevragen is of het vluchtelingenvraagstuk en de intimidatie in Keulen gevolgen hebben gehad op de gevoelens en het gedrag van vrouwen.

Een derde zegt het gedrag te hebben aangepast: ze vermijden vaker risicovolle plekken op straat of gaat minder vaak alleen over straat. Een kleine groep, 1 op de 25 vrouwen, zegt vaker een verdedigingswapen als pepperspray bij zich te dragen.

Categorie:
Provincie:
Tag(s):