dinsdag, 26. januari 2016 - 9:34 Update: 26-01-2016 9:35

Nederlandse militairen in de kou gezet

Nederlandse militairen in de kou gezet
Foto: Defensie
Evenes

Winterse omstandigheden staan de komende weken centraal voor 150 militairen van de Koninklijke Marine.

Mariniers oefenen bij het Noorse Evenes te overleven en opereren in extreme klimatologische omstandigheden. 20 luchtmachtcollega’s deden hetzelfde in de winterkou boven de poolcirkel in Zweden.

De wintertraining bereidt de mariniers fysiek en mentaal voor op operationele inzet in extreem koude situaties. Ervaren Mountain Leaders (militaire bergspecialisten van het Korps Mariniers) leiden de oefening. Zij leren onder meer hoe te overnachten in een ‘snowhole’ en te verkennen in de arctische omstandigheden.

Luchtvarenden in de kou

De Arctic Survival Course in Zweden was ook voor 20 luchtvarenden een uitdaging. De cursus speelde zich af in het noorden van het land waar het kwik daalde tot soms wel -40°C. De 4 survivalprioriteiten: bescherming, onderkomen, water en voeding vormden de rode draad van de training. Cursisten leerden in theorie en praktijk onder meer wanneer wat aan en uit te trekken, frostbite te herkennen en voorkomen, hoe een ‘quinzee’ (soort iglo) te bouwen en aan drinkwater en voeding te komen door te ijsvissen en vallen te zetten.

Zweedse militairen leidden de cursus, samen met Nederlandse instructeurs van de Survival, Evasion, Resistance and Extraction School van het Centrum voor Mens en Luchtvaart. De mariniers trainen nog tot 12 februari. Hun luchtmachtcollega’s zijn net thuis na 2 weken bittere kou.

Categorie:
Provincie:
Blik op 112: