zondag, 31. januari 2016 - 14:40 Update: 31-01-2016 15:10

Bewoners azc Zaandam raken slaags met de politie

Bewoners azc Zaandam raken slaags met de politie
Foto: Archief EHF
Zaandam

In de nacht van zaterdag op zondag hebben tientallen bewoners van het azc in Zaandam zich tegen ambulancepersoneel en de politie gekeerd.

De situatie ontstond nadat een van de bewoners zelfmoord wilde plegen. Dit schrijft het Noordhollands Dagblad zondag. Het gaat om zo'n dertigtal asielzoekers van de opvang aan de Rijshoutweg in Zaandam. De hulpdiensten waren gealarmeerd over een poging tot zelfdoding bij de 'bajesboten'. De man had zich verwond met een groot mes. 

De bewoners wilden de patiënt zelf in de ambulance plaatsen, maar dat was tegen de zin van het ambulancepersoneel. Ook zijn vrouw bemoeide zich ermee. Een bewoner tegen RTV Noord-Holland: 'Wij wilden hem in de ambulance helpen, maar dat mocht niet. Zijn vrouw bemoeide zich ermee en toen is ze geslagen en op de grond gevallen.' De situatie dreigde uit de hand te lopen en daarom trokken agenten en ambulancebroeders zich terug. Er kwam vervolgens een politiebusje om de gewonde Irakees naar het ziekenhuis te vervoeren en 15 politieagenten om de menigte in toom te houden.

De Irakees bleek zichzelf niet levensgevaarlijk verwond te hebben. Over de reden van de zelfmoord zeggen meerdere bewoners van de opvang: 'We zijn hier al vijf maanden en hebben geen inkomsten, slecht eten en krijgen geen informatie. Het wordt elke dag erger. Het is hier slechter dan in andere kampen.'

De voormalige bajesboten doen bijna een jaar dienst als opvanglocatie voor asielzoekers.

 

Categorie:
Provincie:
Blik op 112: