woensdag, 17. februari 2016 - 9:57 Update: 17-02-2016 16:35

Scholier mag vak waar hij goed in is op hoger niveau volgen

Leerling mag beste vakken op hoger niveau volgen
Foto: RVD
Den Haag

Scholieren moeten hun beste vakken op een hoger niveau kunnen volgen. Dat schrijft staatssecretaris Sander Dekker van Onderwijs woensdag in een brief aan de Tweede Kamer.

Op sommige scholen kunnen leerlingen dat al, maar in de praktijk gebeurt het nog te weinig. In het NOS Radio I Journaal zei Dekker dat hij denkt dat dat vooral komt doordat het van de school afhangt of die de mogelijkheid aanbiedt. Dekker geeft leerlingen nu het recht om een vak op een hoger niveau te doen en de school wordt verplicht om dat mogelijk te maken. Als leerlingen vakken op een hoger niveau hebben gedaan, komt dat ook op het diploma te staan.

Dat kan de leerling dan ook laten zien op de vervolgopleiding, en mogelijk voor een bepaald vak ontheffing of vrijstelling krijgen. Dekker: 'Niet ieder kind past precies in het vakje vmbo, havo of vwo. Nu bepaalt je slechtste vak vaak hoe goed je kunt zijn in je beste vak. Dat is demotiverend en een verkwisting van talent.'

Er is al langer vraag naar maatwerk in het voortgezet onderwijs. Zo riep de sectororganisatie van middelbare scholen, de VO-raad, vorig jaar op om een maatwerkdiploma in te voeren.

Staatssecretaris Dekker laat wel weten dat het andersom niet geldt. Dekker: 'Als je in alle vakken goed bent, en in één vak net wat minder, dan mag je dat slechte vak niet op een lager niveau doen. Nee, dan moet je daar extra hard voor studeren.'