dinsdag, 15. maart 2016 - 10:07 Update: 15-03-2016 10:10

Korps Commandotroepen ontvangt Militaire Willems-Orde

Majoor Gijs Tuinman benoemd tot Ridder Militaire Willems-Orde
Foto: Foto Defensie Majoor Gijs Tuinman 2014
Den Haag

Het Korps Commandotroepen krijgt vandaag de Militaire Willems-Orde. Koning Willem-Alexander reikt deze hoogste Nederlandse dapperheidsonderscheiding uit op het Binnenhof in Den Haag.

De elitetroepen krijgen het bijzondere eremetaal voor hun buitengewone inzet in Afghanistan. Minister Jeanine Hennis-Plasschaert droeg het Korps voor op advies van het Kapittel der Militaire Willems-Orde.

De laatste keer dat de Militaire Willems-Orde werd uitgereikt was in 2014 aan majoor Gijs Tuinman. Hij kreeg die voor zijn prestaties als pelotonscommandant bij het Korps Commandotroepen, ook in Afghanistan.

Het is niet ongebruikelijk dat een binnen- of buitenlandse eenheid wordt onderscheiden met de Militaire Willems-Orde. Zo kreeg de Onderzeedienst als laatste Nederlandse eenheid er een in 1947 voor de inzet tijdens de Tweede Wereldoorlog. In 2006 reikte koningin Beatrix de meest recente hoogste dapperheidsonderscheiding uit aan een eenheid, een buitenlandse in dit geval. Het was aan de vroegere 1e Zelfstandige Poolse Parachutistenbrigade voor haar getoonde moed tijdens operatie Market Garden in 1944.

Moed, beleid en trouw

De Militaire Willems-Orde werd op 30 april 1815 door Koning Willem 1 ingesteld als erkenning van uitstekende daden van moed, beleid en trouw in de strijd. De eerste Militaire Willems-Orde was voor Erfprins Willem Frederik van Oranje-Nassau voor zijn daden tijdens de Veldtocht van 1815 tegen Napoleon.

Categorie:
Provincie:
Blik op 112: