woensdag, 23. maart 2016 - 19:21

Koning bezoekt Schilderswijk en Transvaal in Den Haag

Koning bezoekt Schilderswijk en Transvaal in Den Haag
Foto: Archief EHF/ foto ter illustratie
Den Haag

Koning Willem Alexander bracht woendagmiddag op uitnodiging van burgemeester Jozias van Aartsen van Den Haag een werkbezoek aan de Schilderswijk en de wijk Transvaal. De Koning bezocht onder meer de Haagse Markt en sprak met marktkooplieden en (sociale) ondernemers. Ook maakte hij een korte wandeling met het Jeugd Preventie Team door de wijk. Tot slot bezocht hij Het Ambacht waar jongeren meubels maken onder supervisie van een leermeester en Choukoud Gym dat zich richt op sport voor jongeren in de wijk en daarbuiten.

De Koning sprak met marktkooplieden die al jaren hun waar verkopen op de Haagse Markt. De markt kenmerkt zich door een multicultureel aanbod. In buurthuis Boerenplein sprak de Koning over een aantal sociale ondernemersinitiatieven in de wijk. Royaal Zorg is een zorgorganisatie voor allochtone ouderen die zich richt op specifieke zorgwensen. Resto van Harte verbindt mensen uit verschillende lagen van de bevolking en culturen door voor hen te koken. Iedere donderdagavond kunnen kinderen en hun ouders aanschuiven voor een goedkope en gezonde maaltijd. Tijdens het diner presenteren organisaties als de bibliotheek, jeugdwerk en banken hun initiatieven om het belang van lezen, bewegen en het leren omgaan met geld onder de aandacht te brengen. Aps recycling heeft jongeren in dienst die moeilijk aan een baan kunnen komen. Zijn bedrijf biedt de marktkooplieden opruim- en schoonmaakdiensten.

Aansluitend sprak de Koning tijdens een wandeling door de Schilderswijk met leden van het Jeugd Preventie Team over hun activiteiten. In het team zitten 14 buurtjongeren die betrokken zijn bij het verbeteren van de leefbaarheid en veiligheid in de buurt.

Het werkbezoek van de Koning werd afgesloten bij het leerproject Het Ambacht. Hier kunnen jongeren van 18 tot 27 jaar met een afstand tot de arbeidsmarkt onder begeleiding van een leermeester een timmer- of schildercertificaat halen. In hetzelfde pand is kickboksschool Choukoud Gym gevestigd. Al sinds jaren kunnen jongens en meisjes hier op een laagdrempelige manier trainen. Choukoud Gym is er voor jongeren uit alle wijken uit Den Haag.