dinsdag, 29. maart 2016 - 16:26 Update: 29-03-2016 16:37

Java-apen niet naar proefdiercentrum maar naar AAP

Java-apen niet naar proefdiercentrum maar naar AAP
Foto: St. AAP
Den Haag

De vijf van een schip in Rotterdam gehaalde Java-apen gaan niet zoals het ministerie van Economische Zaken wilde naar het proefdiercentrum in Rijswijk maar worden ondergebracht bij stichting AAP. Dit meldt de Partij voor de Dieren (PvdD) dinsdagmiddag.

De dieren, die in 2014 in de Rotterdamse haven in beslag zijn genomen, zijn anderhalf jaar lang door Stichting AAP verzorgd en onlangs naar het apenlaboratorium BPRC in Rijswijk gestuurd. Een Kamermeerderheid vindt dit onacceptabel en heeft dinsdag een PvdD-motie gesteund om deze dieren permanent bij AAP onder te brengen.

De vijf Java-apen zijn in 2014 gevonden op een schip afkomstig uit Maleisië. De zeer verzwakte dieren zijn toen in beslag genomen en naar Stichting AAP gebracht. Daar hebben de apen anderhalf jaar lang kunnen aansterken. 

Fokdieren

Het ministerie van Economische Zaken, eigenaar van de dieren, heeft besloten de apen naar het Biomedical Primate Research Centre (BPRC) proefdiercentrum in Rijswijk te sturen. Daar zouden ze als fokdieren dienen.  

De Tweede Kamer vindt dit onacceptabel en wil dat de apen permanent bij Stichting AAP worden ondergebracht. Een motie hiertoe van Frank Wassenberg (PvdD) is vandaag aangenomen met steun van PvdD, SP, GroenLinks, PvdA, 50PLUS, ChristenUnie, PVV en Groep Kuzu/Öztürk. 

Wassenberg: 'Het apenlaboratorium is echt de allerlaatste plek waar je deze apen naar toe moet willen sturen. Mooi dat ook de Kamer het BPRC niet als goede opvangplek ziet.'

Categorie:
Provincie: