zaterdag, 2. april 2016 - 12:44 Update: 02-04-2016 15:11

'Westerse Syriëgangers radicaliseren sneller en zijn minder gelovig

'Europese jihadisten radicaliseren veel sneller'
Foto: Archief Sxc
Den Haag

Uit het eerste grote Europese onderzoek naar terreur door het Internationaal Centrum voor Contra-Terrorisme in Den Haag blijkt dat Europese jihadisten veel sneller radicaliseren dan een paar jaar geleden. Ze zijn ook jonger en minder gelovig.

Sinds 2012 zijn er vanuit de Europese Unie minimaal 3922 en maximaal 4294 jihadisten naar Syrië en Irak vertrokken om te vechten voor Islamitische Staat (IS). Ongeveer 30 procent is teruggekomen naar Europa en zij vormen mogelijk een groot gevaar. De meeste Europese Syriëgangers (zo'n 2800) komen uit vier landen: België, Frankrijk, Duitsland en Groot-Brittannië.Er zijn zeker 580 jihadisten omgekomen. Dit melden verschillende media zaterdag.

Volgens de onderzoekers nemen jongeren soms bineen een maand hetbesluit om jihadist te worden. Volgens een van de onderzoekers, Bibi van Ginkel van instituut Clingendael in Den Haag, zijn het bekenden van de politie die als "born-again salafist een legitimatie voor hun daden vinden."  Europa probeert door het het afnemen van paspoorten en het bevriezen van banktegoeden te voorkomen dat jihadisten afreizen naar het Midden-Oosten.

Categorie:
Provincie: