dinsdag, 24. mei 2016 - 14:14

Rover waarschuwt voor te snel afschaffen contant geld in de bus

Rover waarschuwt voor te snel afschaffen contant geld in de bus
Foto: Archief EHF/ foto ter illustratie
Amsterdam

Rover wil dat de veiligheid in bus en tram wordt verbeterd, zonder dat hierbij reizigers de bus gaan mijden omdat zij minder mogelijkheden hebben om een kaartje te kopen. In een brief aan de Tweede Kamer vraagt Rover met collega-consumentenorganisaties in het Nationaal Openbaar Vervoer Beraad om ook andere maatregelen dan het afschaffen van contant geld in de bus te onderzoeken.

Woensdag houdt de Tweede Kamer een rondetafelgesprek over veiligheid in het OV waarbij vervoerders, personeelsvertegenwoordigers en deskundigen hun mening mogen geven. Vervoerders zijn de toenemende overvallen beu en willen het contant geld in de bus afschaffen. Ook Rover vindt geweld in het OV een zeer ernstig probleem en steunt het streven naar minder geld in de bus, maar afschaffen gaat Rover een stap te ver.

Pinbetalingen nemen de laatste jaren flink toe, maar het aantal contante betalingen is nog altijd bijna even groot. Rover ziet pinnen in de bus dan ook als welkome toevoeging, maar (nog) niet als volwaardig alternatief voor contant geld. Toeristen, incidentele reizigers en mensen die om welke reden dan ook direct zicht willen hebben op hun dagbudget, moeten met cash in de bus terecht kunnen. “Als het OV voor de muziek uit gaat lopen, zullen sommige reizigers zich ervan afwenden. Het ontbreken van geschikte betaalmogelijkheden kan ook leiden tot meer discussies met OV-personeel. Beide effecten zijn ongewenst”, concludeert Rover.

Agressie in het OV draait niet altijd om de aanwezigheid van contant geld; goede bescherming van het personeel en een grote pakkans van de daders zijn dan ook een eerste prioriteit voor Rover. Daarnaast moet goed gekeken worden naar de andere mogelijkheden om de veiligheid te vergroten, het opbergen van geld in ontoegankelijke kluisjes of het verminderen van contant geld in de bus door de buskaartjes ook in winkels en hotels te verkopen.  Rover en de andere consumentenorganisaties pleiten voor een snel maar deugdelijk onderzoek naar de beste combinatie van middelen.

Categorie:
Provincie:
Tag(s):