donderdag, 2. juni 2016 - 10:12

1 op de 3 Nederlanders heeft bewondering voor moslims tijdens ramadan

1 op de 3 Nederlanders heeft bewondering voor moslims tijdens ramadan
Foto: Archief EHF
Amsterdam

53% van de Nederlanders denkt dat je tijdens de ramadan overdag wel water mag drinken. En 40% denkt dat kinderen vanaf 4 jaar mee moeten doen aan de ramadan. Dit blijkt uit representatief onderzoek van Motivaction onder 1103 Nederlanders naar hun kennis over deze maand van onthouding, bezinning en liefdadigheid.

Deze maand begint voor ongeveer een miljoen Nederlandse moslims de ramadan. De ramadan valt elk jaar in een andere periode, dit jaar is dat van 6 juni tot 5 juli. De dagen zijn lang, dus hebben moslims maar een korte tijd om te eten: zo'n 6 uur tussen zonsondergang en zonsopgang. Moslims mogen als de zon op is niet eten, roken, drinken en geen seks hebben. Als je ziek of zwanger bent, hoef je niet mee te doen aan de ramadan.

Ruim een derde (37%) van de Nederlanders kent mensen die meedoen aan de ramadan. In grote lijnen is de ramadan voor de meeste mensen dan ook geen raadsel: maar 2% zegt er nog nooit van gehoord te hebben en 98% weet dat de maand wordt afgesloten met het Suikerfeest.

Ook veel misverstanden

Meer dan de helft van de Nederlanders (53%) denkt dat moslims tijdens de ramadan overdag wel water mogen drinken, terwijl er tussen zonsopkomst en -ondergang helemaal niet gegeten of gedronken mag worden. Daar staat tegenover dat het bij het grootste deel van de Nederlanders (89%) bekend is dat zwangere vrouwen niet hoeven te vasten. Jonge kinderen hoeven ook niet mee te doen. Over de periode waarin de ramadan valt is nog onduidelijkheid: hoewel 81% weet dat de ramadan een maand duurt denkt 33% dat het altijd in de maand juni is. In werkelijkheid hangt dat af van de islamitische kalender die niet gelijk loopt met de westerse. 

Bewondering voor deelnemers

De houding van Nederlanders ten opzichte van de ramadan lijkt positief. 71% van de ondervraagden heeft er geen problemen mee als moslims in Nederland meedoen aan de ramadan en 38% zegt zelfs bewondering te hebben voor de mensen die eraan meedoen.

Niet iedereen is blij met de felicitaties door de minister-president

Vorig jaar heeft minister-president Rutte de Nederlandse moslims gefeliciteerd met het aanbreken van de ramadan. 39% van Nederland vindt het goed dat hij dat doet. Eenzelfde percentage heeft er geen oordeel over en stoort zich er niet aan. 22% van Nederland vindt het echter niet positief dat de president dat doet. Overigens vindt ook 39% van de ondervraagden dat Rutte moet stoppen met gelukwensen voor religieuze feestdagen.

Categorie:
Provincie:
Tag(s):