vrijdag, 3. juni 2016 - 14:11 Update: 16-12-2019 17:20

Dubai levert voor het eerst een verdachte uit aan Nederland

Dubai levert voor het eerst een verdachte uit aan Nederland
Foto: Archief EHF/ foto ter illustratie
Amsterdam

Een 65-jarige man is deze week op verzoek van het Nederlands Openbaar Ministerie door Dubai uitgeleverd. Het is voor het eerst dat justitie in Dubai een verdachte aan Nederland uitlevert. Dit meldt het Openbaar Ministerie (OM) vrijdag.

Criminele organisatie

De man stond internationaal gesignaleerd vanwege zijn vermoedelijke betrokkenheid bij een criminele organisatie die zich bezig houdt met het witwassen van crimineel geld en valsheid in geschrifte. Hij werd op 28 maart 2016 gearresteerd op het vliegveld van Dubai.

Bankier

De man zou zich vermoedelijk als bankier voor de onderwereld beschikbaar hebben gesteld voor het witwassen van grote geldbedragen. Door gebruik te maken van ondergronds bankieren werden geldbedragen van meer dan miljoenen euro´s vanuit Nederland en Engeland naar Dubai verstuurd. Via het geldwisselkantoor van de verdachte in Dubai ging het geld via rekeningen naar onder andere China, Hong-Kong en Zuid-Amerika.

In het onderzoek werden op 1 december 2015 al doorzoekingen en aanhoudingen gedaan in Amsterdam. Daarbij werden 5 mannen aangehouden die vermoedelijk ook deel uitmaakt van de criminele organisatie.

Kledingwinkel Amsterdam 

De vijf mannen zijn nog steeds verdachte in het onderzoek maar zitten niet meer vast. Een van de medeverdachten had een kledingwinkel in Amsterdam van waaruit meerdere activiteiten van de criminele organisatie plaatsvonden. Deze kledingwinkel is inmiddels door de burgemeester gesloten.

Lees ook: Doorbraak: Ridouan T. (41) aangehouden in Dubai

Categorie:
Provincie: