maandag, 20. juni 2016 - 12:26 Update: 20-06-2016 13:00

Schippers rondvaart- en salonboten in actie tegen herverdeling vergunningen

Schippters rondvaart- en salonboten in actie tegen herverdeling vergunningen
Foto: Archief EHF
Amsterdam

In Amsterdam komen schippers van verschillende rondvaart- en salonboten in actie om te laten zien dat ze tegen het besluit van de gemeente zijn om vergunningen voor boten langer dan 14 meter opnieuw te herverdelen.

Hierdoor wordt de markt voor rondvaartboten in en om de grachtengordel opengesteld voor nieuwe partijen en vrezen de huidige rederijen dat zij het onderspit zullen delven. Dit schrijft Het Parool maandag. Volgens de rederijen staan straks zo'n duizend banen van schippers en walpersoneel op de tocht.

De eigenaren van de lange boten varen naar het stadhuis, waar ze kort na het middaguur een petitie aanbieden aan de gemeente. Ze willen hiermee de raadsleden vragen de beslissing over de boten uit te stellen. De gemeente wil strengere eisen stellen aan boten tussen 14 en 20 meter. Hoe kleiner de boot hoe beter, zo meent zij. Boten van 14 meter hebben daardoor meer kans om één van de schaarse vergunningen te bemachtigen dan boten van twintig meter. Nieuwkomers zullen hun boten aanpassen op de nieuwe lengte-eis, aldus de krant.