vrijdag, 15. juli 2016 - 22:36 Update: 15-07-2016 23:37

'IS is aan verliezende hand en gaat zich nu verspreiden'

'IS is aan verliezende hand en gaat zich nu verspreiden'
Foto: Archief Sxc
Amsterdam

De voormalige directeur van het International Centre for Counter-Terrorisme en anti-terreurdeskundige Peter Knoops zegt dat Europa aan de vooravond staat van een 9/11 door IS-terroristen.

Volgens hem is de toenemende dreiging  een rechtstreeks gevolg van de recente militaire overwinning op IS in Irak en Syrië. Dit schrijft de Telegraaf vrijdagavond. Knoops tegen de krant: 'Ik wil geen onheilsprofeet zijn, maar maak me hier ernstig zorgen over. Nu IS aan de verliezende hand is, betekent dat een hard core van zeker 40.000 IS-strijders zich gaat verspreiden. Zij keren terug naar hun ruim tachtig herkomstlanden. Heel Europa, Noord-Afrikaanse landen als Marokko en Tunesië maar ook Rusland, Tsjetsjenië, China, Indonesië en Pakistan krijgen de komende tijd met meer aanslagen te maken.'

Knoops vergelijkt de situatie met het einde van de Sovjet-Afghaanse oorlog, toen de Mujahadeen naar huis terugkeerden. Onder hen was Osama bin Laden. Een belangrijk verschil met toen is wel dat het bereik van het IS-netwerk veel groter is en dat veel meer IS-strijders zijn. In de krant pleit Knoops voor een betere internationale samenwerking en informatie-uitwisseling tussen inlichtingen- en veiligheidsdiensten op het gebied van terrorismebestrijding. Daarnaast moet er volgens hem veel aandacht zijn voor programma's om IS-strijders de deradicaliseren. en te laten terugkeren in de maatschappij.

Categorie:
Provincie: