woensdag, 20. juli 2016 - 21:33 Update: 20-07-2016 21:44

Nederlandse universiteiten maken zich grote zorgen over de politieke situatie in Turkije

Nederlandse universiteiten maken zich grote zorgen over de politieke situatie in Turkije
Foto: Archief EHF/ foto ter illustratie
Den Haag

Nederlandse universiteiten maken zich grote zorgen over de politieke situatie in Turkije. Ze spreken in een persbericht hun gezamelijke steun uit.

De VSNU schaart zich achter de verklaring van de EUA, waarin Europese universiteiten zich uitspreken tegen de acties gericht op Turkse universiteiten en haar medewerkers. Voor de VSNU staan de internationale academische waarden en de principes van academische vrijheid voorop. Wetenschap is bij uitstek internationaal. Academici en studenten moeten zich vrij kunnen bewegen.

Nederlandse universiteiten staan klaar om vragen en zorgen van individuele Turkse wetenschappers en studenten in Nederland te beantwoorden. De VSNU volgt de ontwikkelingen nauwgezet en onderhoudt contact met de instellingen en met relevante partners zoals EP-Nuffic en de ministeries van Buitenlandse Zaken en OCW.

In Turkije werden afgelopen dinsdag zo'n 20.000 docenten op non-actief gesteld en bijna 1600 decanen van universiteiten in het hele land zijn voorgedragen voor ontslag. Daar kwam vandaag het ontslag bij van vier rectoren van universiteiten. In alle gevallen is het argument banden met de coupplegers.

Categorie:
Provincie: