donderdag, 28. juli 2016 - 18:36 Update: 29-07-2016 8:35

Vrijspraak geëist door OM voor Syrische terreurverdachte

OM eist vrijspraak in terrorismezaak Syrische asielzoeker
Foto: Archief EHF / foto ter illustratie
Rotterdam

Donderdag heeft het Landelijk Parket van het Openbaar Ministerie (OM) voor de rechtbank in Rotterdam vrijspraak gevraagd in een strafzaak tegen een 19-jarige asielzoeker.

Het OM liet de destijds 18-jarige man uit de Syrische stad Aleppo op 30 november aanhouden op verdenking van deelname aan een organisatie met terroristisch oogmerk tussen 1 maart 2013 en 1 oktober 2015 in Syrië.

'Wettig maar niet overtuigend'

Het OM is op basis van onderzoek van oordeel dat weliswaar sprake is van wettig maar niet van overtuigend bewijs voor het ten laste gelegde. Deelname aan een terroristische organisatie, te weten Al Qaida, Jahbat al-Nusra en/of IS, kan volgens de aanklager niet overtuigend worden bewezen. 

De officier op zitting: 'Hoe ernstig het feit ook is waarvan iemand verdacht wordt, de rechtsstaat dwingt er uiteindelijk terecht toe dat iemand pas veroordeeld kan worden wanneer er geen redelijke twijfel is aan zijn schuld.'

Toelichting

Vrijspraak is volgens het OM dus op zijn plaats, maar daarbij plaatste de aanklager in zijn toelichting een kanttekening: 'Het OM verzoekt de rechtbank uitdrukkelijk niet om de voorlopige hechtenis per direct op te heffen, maar eerst alle argumenten te laten bezinken alvorens tot een beslissing te komen.'

De relatief jonge leeftijd van verdachte, stoerdoenerij tegen een meisje in een chatbericht, de verklaring van zijn moeder, de traumatisering door de oorlog en dood van zijn broers én zijn wisselende verklaringen over de aard van zijn handelen in Syrië zijn mét diverse rapporten over de psyche van verdachte doorslaggevend geweest voor deze beoordeling door het OM.

Gedragsdeskundigen hebben in hun rapporten geconcludeerd dat het waarschijnlijk is dat de verdachte, als gevolg van een geestelijke stoornis, opzettelijk onjuiste verhalen heeft verteld.

Getuigen, tweets en chat-berichten

Het strafonderzoek is gestart nadat twee medebewoners van de Syrische man uit een AZC in Zaandam zich eind november 2015 met informatie over de toen 18-jarige asielzoeker hebben gemeld bij de politie. De man zou sinds half oktober in Nederland zijn.

Tegen hen zou de jongeman hebben verteld dat hij 2,5 jaar bij Al Qaida in Syrië had gevochten. Ook zou hij hebben gezegd dat het zijn specialiteit was om auto’s op afstand te laten ontploffen. Voorts zou de geboren Syriër zich blij hebben uitgelaten over de aanslagen in Parijs op 13 november 2015. 

Ook zou hij gezegd hebben dat zijn vader bij Al Qaida zat en zijn broers in de strijd zijn omgekomen. Bovendien had hij, volgens de getuigen, hen foto’s laten zien waarop hijzelf als gewapende strijder stond. 

Eén getuige verklaarde tot slot dat de man hem had medegedeeld dat hij ook in Nederland bommen tot ontploffing kon laten brengen. Ook in meerdere tweets en chat-berichten heeft verdachte dergelijke uitingen gedaan, aldus het OM.

Uitspraak

De rechtbank doet op 29 augustus uitspraak in de zaak. De uitspraak over de voorlopige hechtenis is mogelijk al eerder.

Categorie:
Provincie: