dinsdag, 2. augustus 2016 - 10:46 Update: 02-08-2016 12:31

Vrouw die zegt te zijn ontsnapt aan IS op Schiphol aangehouden

Vrouw die zegt ontsnapt te zijn aan IS op Schiphol aangehouden
Foto: Archief / foto ter illustratie
Schiphol

De 20-jarige Haagse L.H. die uit het strijdgebied in Syrië zou zijn gevlucht, is maandagavond geland op luchthaven Schiphol. De vrouw is direct na aankomst aangehouden. Dat maakt het OM bekend.

Het Landelijk Parket van hetOpenbaar Ministerie (OM) verdenkt haar van deelname aan een terroristische organisatie in Syrië en/of Irak van 1 september 2015 tot en met 12 juli 2016.

Verhoord

Tegen de verdachte loopt een strafrechtelijk onderzoek. Zij zal worden verhoord. De uitkomsten van dat onderzoek zullen bepalen welke vervolgbeslissingen er worden genomen.

Pleeggezin

De jonge vrouw is omstreeks 19 september 2015 samen met haar thans 27-jarige partner en hun twee minderjarige kinderen uitgereisd naar Syrië en/of Irak. De Raad voor de Kinderbescherming heeft de twee kinderen die in haar gezelschap reisden vanavond na aankomst in Nederland, met een kinderbeschermingsmaatregel, laten onderbrengen in een pleeggezin. Dat is gebeurd in goed overleg met haar familie.

Rapportages

De publicatie ‘Leven bij ISIS, de mythe ontrafeld’ (AIVD, januari 2016) en het rapport ‘Bestemming Syrië’ (Weggemans, Peters & Bakker, 3 januari 2016) zeggen over buitenlandse vrouwen in Syrië het volgende: Het is voor buitenlandse vrouwen niet aannemelijk in Syrië te verblijven zonder betrokken te raken bij de gewapende strijd dan wel op andere wijze ondersteunende handelingen te verrichten voor IS.

Categorie:
Provincie:
Tag(s):