woensdag, 3. augustus 2016 - 18:20 Update: 03-08-2016 18:25

Flink meer politie op de been tijdens botenparade EuroPride

Flink meer politie op de been tijdens botenparade EuroPride
Foto: Archief EHF/ foto ter illustratie
Amsterdam

Op zaterdag 6 augustus vaart een bonte stoet van tachtig boten door de grachten van Amsterdam in de botenparade, het hoogtepunt van de EuroPride.

'In het belang van de veiligheid zullen het komende weekend diverse maatregelen worden genomen. Zo zal er zichtbaar meer politie aanwezig zijn in de stad, waaronder de inzet van speciale eenheden, en zijn er verkeersmaatregelen getroffen om de stad goed bereikbaar te houden voor nood- en hulpdiensten', meldt de gemeente Amsterdam woensdag.

De afgelopen maanden is er door de driehoek van gemeente, Openbaar Ministerie en politie, samen met de organisator van de EuroPride, hard gewerkt om het evenement feestelijk en veilig te laten verlopen. De eerste tien dagen van de EuroPride zijn goed verlopen. Grote evenementen in de buitenlucht, zoals de Pride Walk en het mensenrechtenconcert op de Dam zijn drukbezocht. Aan de Pride Walk deden dit jaar zelfs drie keer zoveel mensen mee als normaal. 

Veiligheid 

Zoals bij alle grote evenementen in de stad is er ook bij de EuroPride aandacht voor de veiligheid. Ook dit jaar zijn samen met de organisator scenario’s uitgewerkt voor bijvoorbeeld extreem weer, bereikbaarheid en crowd management. De organisator, de gemeente en de politie monitoren tijdens de drukke evenementen van de EuroPride voortdurend of het nodig is om maatregelen te treffen met het oog op grote drukte of slecht weer.  

Dreigingsbeeld

Daarnaast is er uiteraard aandacht voor de actuele dreigingssituatie. Al sinds 2013 is het dreigingsbeeld voor Nederland door de NCTV verhoogd naar substantieel. Sindsdien zijn er allerlei zichtbare en onzichtbare maatregelen genomen die passen bij dat dreigingsniveau. 

Recente aanslagen in het buitenland benadrukken de realiteit waar alle grote steden in Europa op dit moment mee te maken hebben. Net als in de rest van Nederland geldt daarom al enige tijd extra waakzaamheid, ook als het gaat om evenementen. Dit geldt vanzelfsprekend ook voor de EuroPride.   

De EuroPride is meermaals besproken in de driehoek. Op dit moment is er geen concrete dreiging bekend. Er zijn maatregelen getroffen die passen bij het dreigingsbeeld en de omvang van het evenement. 

Zo zal er bij de EuroPride substantieel meer politie aanwezig zijn dan vorig jaar tijdens de reguliere Gay Pride. Ook zijn er extra speciale eenheden aanwezig in de stad om snel en daadkrachtig te kunnen optreden als daar aanleiding toe is. 

Met het oog op de veiligheid en bereikbaarheid voor nood- en hulpdiensten is daarnaast besloten om de even zijde van de Keizergracht tussen 12.00 en 18.00 uur af te sluiten voor inrijdend autoverkeer. Fietsers en voetgangers kunnen wel gewoon op de Keizersgracht komen, en automobilisten die er hun auto hebben geparkeerd kunnen met hun auto de straat uitrijden.  

Van der Laan

De driehoek verwacht dat het slotweekend van de EuroPride een groot feest wordt. Burgemeester Eberhard van der Laan: 'Het is een belangrijk evenement voor Amsterdam, want daarmee vieren we dat we hier de vrijheid hebben om te zijn wie we willen zijn. Er is de afgelopen maanden door heel veel mensen heel hard gewerkt om er een groot, gezellig en veilig feest van te maken, en ook dit weekend zullen we ons daar voor inzetten.'

Categorie:
Provincie:
Blik op 112: