vrijdag, 5. augustus 2016 - 20:05 Update: 05-08-2016 22:30

Amsterdamse coffeeshops moeten doordeweeks overdag sluiten

Amsterdamse coffeeshops in de buurt van scholen moeten doordeweeks overdag dicht
Foto: Archief EHF
Amsterdam

Coffeshops die zich in een straal van 250 meter van Amsterdamse scholen bevinden, moeten overdag op schooldagen dicht blijven. Dat heeft de rechter besloten.

De rechtbank wijst daarmee een eis van 14 coffeeshophouders af om ook op schooldagen softdrugs te mogen verkopen. Volgens de coffeeshophouders heeft het verbod geen zin omdat ze al geen wiet en andere softdrugs aan minderjarigen mogen verkopen. De coffeeshophouders zeggen dat ze te weinig tijd hebben gekregen van de gemeente e om zich aan te passen aan de nieuwe openingstijden. Maar de rechtbank is van mening dat de bevoegdheden van de gemeente op dit gebied heel ruim zijn, omdat er sprake is van een gedoogbeleid over de wettelijk nog altijd verboden verkoop van softdrugs. De rechtbank vindt dat de coffeeshops ruim op tijd geïnformeerd zijn over het nieuwe zogenoemde afstandscriterium, Dit melden verschillende media vrijdag.

Coffeeshophouders kregen van de gemeente al de opdracht om per 1 januari 2014 hun zaak te sluiten als ze in de buurt staan van scholen. In middels zijn 11 coffeehops  gesloten. De resterende 15 hebben nog tot 1 januari volgend jaar de tijd, omdat de gemeente een uitspraak van de Hoge Raad over de landelijke invoering van de wietpas wil afwachten.

Categorie: