vrijdag, 9. september 2016 - 12:08

Koenders: Nederland veroordeelt 5e kernproef Noord-Korea

Koenders: Nederland veroordeelt 5e kernproef Noord-Korea
Foto: RVD
Den Haag

Nederland veroordeelt de 5e kernproef die Noord-Korea vandaag heeft uitgevoerd ten zeerste. Hiermee laat het land zien dat het zich niets aantrekt van de internationale druk. Minister Koenders van Buitenlandse Zaken is zeer bezorgd over deze verdere escalatie.

‘De kernproef is de zoveelste in een reeks provocaties van het Noord-Koreaanse regime. Dergelijke acties destabiliseren de regio en zijn onaanvaardbaar’, aldus Koenders. Het regime moet volgens hem inzien dat de provocaties Noord-Korea verder isoleren en de eigen bevolking duperen. Daarom is het belangrijk dat de VN-Veiligheidsraad op korte termijn bijeenkomt om hierover te spreken.

Naleving sancties

Effectieve naleving van de sancties die de VN-Veiligheidsraad al had ingesteld tegen Noord-Korea, zijn essentieel. ‘Door de eerder dit jaar afgekondigde VN-sancties wordt de druk op Noord-Korea groter, maar alleen door blijvende, gezamenlijke inspanningen van de internationale gemeenschap kan vooruitgang worden geboekt’, aldus de minister.

Nederland zal zich in EU-verband blijven inzetten voor een eensgezind en effectief optreden van de internationale gemeenschap.

Categorie:
Provincie: