dinsdag, 13. september 2016 - 13:56 Update: 13-09-2016 14:13

Oud-topman Stichting ALS krijgt jaar celstraf voor verduistering

Oud-topman Stichting ALS krijgt jaar celstraf voor verduistering
Foto: Archief EHF
Haarlem

Dinsdag heeft de rechtbank Noord-Holland in Haarlem een oud-bestuurder en penningmeester van twee verschillende liefdadigheidsinstellingen veroordeeld tot 12 maanden gevangenisstraf waarvan 3 maanden voorwaardelijk.

Volgens de rechtbank is bewezen dat de oud-bestuurder geldbedragen heeft verduisterd en een valse overeenkomst van geldlening heeft opgesteld. Dit meldt de rechtbank in Haarlem dinsdagmiddag.

Stichting ALS

De oud-bestuurder heeft in zijn functie van directeur van de Stichting ALS, geldbedragen van de bankrekening van de stichting onttrokken. In totaal heeft hij in 10 maanden tijd door middel van meer dan 30 overboekingen ongeveer 170.000 euro op zijn eigen bankrekening overgemaakt. Een deel daarvan “betaalde hij weer terug” aan de stichting, zodat het leek of hij de betreffende rekening van de stichting weer had aangevuld.

De oud-bestuurder heeft vervolgens als penningmeester van een andere stichting, door middel van 10 overboekingen in totaal 143.000 euro naar zich zelf overgemaakt. Met een deel van dit geld betaalde hij stichting ALS terug. Toen het onderzoeksbureau vragen stelde over de overboekingen naar zijn eigen rekening, heeft hij ter verklaring hiervan, een valse overeenkomst opgesteld. Met de verduisterde bedragen probeerde de oud-bestuurder zijn structurele financiële problemen op te lossen en heeft hij verdere privé-uitgaven gefinancierd.

Straf

De rechtbank heeft bij de bepaling van de straf meegewogen dat het om liefdadigheidsinstellingen gaat en dat de oud-bestuurder daarbij een functie bekleedde waarbij hij verantwoordelijkheid droeg en vertrouwen genoot. Dit vertrouwen, en dat van de individuele donateurs, heeft hij geschonden. Ook verwijt de rechtbank hem dat hij zolang, meer dan een jaar, is doorgegaan, ook toen ontdekking onvermijdelijk was. 

De oud-bestuurder heeft de stichtingen niet alleen financieel gedupeerd maar ook imagoschade toegebracht. Dit kan bij instellingen met een goed doel ertoe leiden dat het vertrouwen in die instellingen afneemt en donateurs minder snel geneigd zullen zijn om te doneren. Voorts dient hij nog een bedrag van in totaal 33.000 euro terug te betalen aan de benadeelde instellingen.

De officier van justitie had 12 maanden gevangenisstraf geëist. De rechtbank volgt die eis in zoverre dat zij 12 maanden gevangenisstraf waarvan 3 maanden voorwaardelijk oplegt. Deze lagere straf is omdat zij laat meewegen dat 95% van het verduisterde geld door de stichtingen is terug ontvangen, zodat dat deel van de schade beperkt is gebleven.

Categorie:
Provincie: