maandag, 19. september 2016 - 16:02 Update: 19-09-2016 16:14

FNV zet in op meer banen en iets minder loonstijging

FNV zet in op meer banen en iets minder loonstijging
Foto: Archief EHF/ foto ter illustratie
Amsterdam

Het Ledenparlement van de FNV heeft maandag besloten om in cao seizoen 2017 meer in te zetten op echte banen, verminderen van werkdruk en herverdelen van werk door een Generatiepact. Daarnaast is een inkomensverbetering voor alle werkenden nodig. Dat meldt de FNV maandagmiddag.

Coördinator arbeidsvoorwaardenbeleid FNV Mariëtte Patijn: ‘Steeds meer werkenden worden de dupe van werkgevers die het verminderen van loonkosten tot hoofddoel hebben verheven. Ze zien mensen als koopwaar waarop je onbeperkt kan afdingen. Werkgevers die het wél fatsoenlijk doen voelen zich gedwongen mee te doen. Die race naar beneden moet stoppen'. 

'Dat hebben we bij KLM afgesproken en daar zullen onze leden op veel meer plekken voor strijden. Werk wordt voor steeds meer mensen steeds onzekerder. Vast werk wordt tijdelijk, tijdelijk werk wordt werk op oproepbasis, en dat rolt door naar onderbetaling van zelfstandigen. Het aantal mensen met een oproepcontract is de laatste jaren verdubbeld van 450.000 naar 900.000', stelt Patijn.

Meer collega’s betekent minder werkdruk

Werkenden ervaren steeds meer druk omdat het werk met steeds minder collega’s gedaan moet worden. En nieuwe collega’s krijgen alleen maar korte contractjes waardoor soms iedere week weer een nieuwe collega ingewerkt moet worden. Uit FNV onderzoek blijkt, dat 60% van de werkenden last heeft van werkdruk.

Mariette Patijn: ‘Mensen willen hun werk gewoon weer goed kunnen doen. Ze willen tijd hebben voor hun patiënten, hun leerlingen, veilig een vliegtuig kunnen laden, en samen met ingewerkte collega’s goede huizen bouwen. Kortom, mensen willen een echte baan èn willen meer collega's met een echte baan. Dán heb je de zekerheid van een fatsoenlijk en stabiel inkomen, dan is er weer ruimte voor vakmanschap en kun je trots zijn op je werk.'

Herverdeling werk

De FNV wil door cao afspraken over het Generatiepact de komende jaren 8000 jongeren aan een vaste baan helpen. Oudere werknemers gaan minder werken, daardoor kunnen jongeren aan de slag. Het Generatiepact is één van de manieren waarop het werk eerlijker verdeeld kan worden.

Mariëtte Patijn: ‘Het mes snijdt aan twee kanten. Jongeren kunnen dan eindelijk hun vak uitoefenen doordat ze een echte baan krijgen. En oudere werknemers kunnen gezond hun pensioen halen, zeker nu ze langer moeten doorwerken. Het Generatiepact heeft zich al bewezen in gemeenten. Daar zijn jong en oud, werkgever en werknemers enthousiast. We willen er nu in veel meer sectoren afspraken over maken.’

Koopkracht: looneis 2,5%

De FNV vindt dat de koopkracht omhoog moet en stelt een algemene looneis van 2,5%. In sectoren waar dat kan is een hogere looneis mogelijk. Mariëtte Patijn: ‘Werkenden moeten weer een eerlijk deel krijgen van wat er verdiend wordt in Nederland. We hebben een heldere looneis voor mensen in vaste dienst. Een echte, vaste baan krijgen levert voor mensen nog een veel grotere inkomensverbetering op'. 

'En de tarieven van zelfstandigen willen we flink omhoog hebben want die zijn in 7 jaar met gemiddeld 25% gedaald. Samen met onze leden gaan we de strijd aan voor een goede inkomensverbetering voor alle werkenden', aldus Patijn.

Categorie:
Provincie:
Tag(s):