donderdag, 6. oktober 2016 - 15:42 Update: 09-10-2016 18:39

Bestolen co-assistent Isala had gegevens 504 patiënten op privé-laptop

Laptop met gegevens patiënten Isla ziekenhuis gestolen
Zwolle

Het Isala ziekenhuis heeft melding gedaan van een datalek bij de Autoriteit Persoonsgegevens omdat een laptop van een coassistent is gestolen.

Op deze laptop staat een spreadsheet met gegevens van 504 patiënten die onder behandeling zijn van de afdeling Plastische chirurgie. 

De gegevens betreffen patiëntnamen, patiëntnummers, geboortedata en enkele relevante medische gegevens over het carpaal tunnel syndroom. De laptop is nog niet teruggevonden. De coassistent heeft aangifte gedaan bij de politie, omdat het om een privé-laptop gaat.

Isala zegt het incident ten zeerste te betreuren, omdat het volgens het privacy- en informatiebeleid van het ziekenhuis het niet is toegestaan deze informatie op een privé-apparaat te plaatsen. De patiënten die het betreft zijn door Isala ingelicht met een brief waarin excuses zijn aangeboden en zij kunnen contact opnemen via een speciaal informatienummer. Isala doet nader onderzoek om te leren van dit incident en te voorkomen dat dit weer gebeurt.

Dit past bij onze cultuur om incidenten veilig te kunnen melden en verbetermaatregelen te treffen. Afhankelijk van de bevindingen worden aanvullende maatregelen getroffen. Daarnaast is nogmaals het privacy- en informatiebeleid van Isala onder de aandacht gebracht van de medewerkers en er met klem op gewezen dat privacygevoelige informatie nooit gedeeld mag worden via privé-apparatuur.