dinsdag, 25. oktober 2016 - 14:33 Update: 25-10-2016 15:09

Actiegroep De Grauwe Eeuw bekladt VOC-monumenten

Actiegroep De Grauwe Eeuw bekladt VOC-monumenten
Foto: BlikopNieuws.nl
Hoorn

Actiegroep De Grauwe Eeuw heeft in de nacht van maandag op dinsdag in Hoorn meerder beelden beklad.

Het gaat om het beeld van JP Coen, de buste van Bontekoe, de scheepsjongens van Bontekoe en scheepsjongens Halve Maen, zo schrijft de actiegroep op haar Facebookpagina. De groe is tegen de verheerlijking van de Gouden Eeuw en kondigt nog meer acties aan, die door het hele land zullen gaan plaatsvinden.

Op de Facebook-pagina stellen de actievoerders dat JP Coen en Bontekoe massamoordenaars waren in dienst van de VOC. Zij zouden hun koloniale terreur hebben losgelaten op onder andere de bevolking van Nederlands-Indië.

De groep schrijft op haar Facebook-pagina:

'Vanacht hebben leden van onze groep via een actie hun afschuw laten blijken van de koloniale verheerlijking waarmee Hoorn vol trots pronkt. Het standbeeld van JP Coen, de buste van Bontekoe, de scheepsjongens van Bontekoe en museum Halve Maen waren de doelwitten van deze actie.

JP Coen en Bontekoe waren twee massamoordenaars in dienst van de VOC en hebben hun koloniaal terreur losgelaten op o.a. de bevolking van Nederlands Indië. Sculptuur de scheepsjongens van Bontekoe is een verwijzing naar het gelijknamige jeugdboek waarin Bontekoe en diens massamoorden worden 'white washed' en zelfs geromantiseerd. Museum de Halve Maen is een replica van het VOC schip waarmee Henri Hudson Manhattan "ontdekte", het begin van een bloedige kolonisatie van en genocide op de Lenape, de inheemse bevolking daar.

Wij vinden dat koloniale verheerlijking in deze tijd ongepast is en eisen dat Nederland stopt met dit soort verheerlijking en het echte verhaal over Nederlands' koloniale mitsdaden gaat vertellen i.p.v. ze op te poetsen. Via deze koloniale verheerlijking worden roof van land, grootschalige roof van grondstoffen en genocide genormaliseerd

Dit is een van vele acties die door het gehele land zullen volgen'