woensdag, 2. november 2016 - 12:12

NWVA: Minder koper in varkensvoer dankzij voorlichtingscampagne

NWVA: Minder koper in varkensvoer dankzij voorlichtingscampagne
Foto: Archief FBF.nl
Den Haag

92% van de varkenshouders met meer dan 1250 vleesvarkens houdt zich aan de norm voor koper in varkensvoer. In 2014 was dat nog maar 67%.

De milieubelasting is met circa 50% terug gelopen dankzij de aanpassingen in de voersamenstelling. Dat zijn de resultaten van een voorlichtingscampagne die de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) in 2015 onder deze doelgroep heeft gehouden.

De ondernemers  hebben meer aandacht gekregen voor de (juiste) voersamenstelling. 76% van deze varkenshouders is in gesprek gegaan met zijn voerleverancier en/of dierenarts over de samenstelling van het voer.

Te veel koper slecht voor milieu

Het gebruik van koper in diervoeder is aan wettelijke normen gebonden. Voer voor varkens van 12 weken en ouder mag maximaal 25 mg/kg koper bevatten. Alleen voor biggen jonger dan 12 weken is diervoeder met een hoger kopergehalte toegestaan. Het gebruik van diervoeder met te veel koper heeft negatieve gevolgen voor het milieu, omdat het teveel aan koper in de mest komt en daarmee in de bodem en het oppervlaktewater.

Daarnaast is het zo dat het effect van voer met een hoog kopergehalte afneemt naarmate de dieren ouder worden. Een hoger kopergehalte in voedsel heeft het grootste effect op de groeiprestaties en darmgezondheid van biggen tot een leeftijd van zo'n 12 weken, zo blijkt uit onderzoek.

“Weet u wat u voert?”

In 2014 bleek dat maar 67% van deze varkenshouders zich hield aan de normen voor koper in varkensvoer. De NVWA heeft in 2015 een voorlichtingscampagne ‘Weet u wat u voert?’ gehouden. Daarna zijn de varkensbedrijven in 2015 en begin 2016 geïnspecteerd. Veehouders die zich niet aan de wettelijk toegestane norm houden zijn strafbaar. Als dit aan het licht komt bij een inspectie, legt de NVWA een boete van € 5.000 op.

De NVWA blijft ook de komende tijd het gebruik van koper in varkensvoer monitoren.