donderdag, 17. november 2016 - 23:17 Update: 17-11-2016 23:59

Sonarbeelden bewijzen dat de kruisers De Ruyter en Java echt zijn verdwenen

Sonarbeelden bewijzen dat de kruisers De Ruyter en Java echt zijn verdwenen
Foto: BlikopNieuws.nl
Den Haag

Defensie heeft sonarbeelden vrijgegeven waarop goed te zien is dat de kruisers De Ruyter en Java van de bodem van de Javazee zijn verdwenen.

En van torpedojager Kortenaer is alleen nog een deel van het schip en de mast te zien. De sonarbeelden tonen duidelijk gapende gaten in de zeebodem aan waar eens de machtige schepen De Ruyter en Java hebben gelegen. De marineschepen vergingen tijdens de Slag in de Javazee op 27 februari 1942. Daarbij vonden meer dan 900 Nederlandse en ruim 250 Indisch-Nederlandse militairen een zeemansgraf. Onder hen schout-bij-nacht Karel Doorman. Amateurduikers vonden de schepen in 2002 terug. Dit meldt het ministerie van Defensie.

Sonaropnamen tonen afdruk

De sonarbeelden maken een einde aan het verhaal dat de schepen er nog zouden liggen. Dat dat niet het geval is, werd ontdekt door het Karel Doorman Fonds. Zij waren de afgelopen twee weken in de regio om een eerbetoon te brengen aan de gevallen marinemannen. Een internationaal duikteam constateerde de verdwijning. Dat was bezig met een expeditie met het oog op de 75e herdenking van de Slag in de Javazee volgend jaar. Het zogeheten Karel Doormanfonds wilde als tastbare erkenning voor nabestaanden een plaquette plaatsen bij de schepen. De stichting beoogde daarmee ook de status van wrakken als oorlogsgraf te onderstrepen. De duikers troffen wel sporen aan en sonaropnamen tonen de afdruk van schepen op de zeebodem.

Drie Britse schepen en een Amerikaanse onderzeeër

Wrakken van oorlogsschepen vormen de laatste rustplaats van omgekomen militairen en zijn dus oorlogsgraven. Grafschennis is een ernstig vergrijp. Dat er historische zeemansgraven zijn vernield en vermoedelijk als schroot verkocht, maakte de afgelopen dagen veel los. Behalve de drie Nederlandse schepen zijn ook de resten van drie Britse schepen en een Amerikaanse onderzeeër uit de Javazee weggehaald.

Categorie:
Provincie: