donderdag, 8. december 2016 - 21:14 Update: 08-12-2016 21:52

Proef met mediation in strafzaken kan doorgaan

Proef met mediation in strafzaken kan doorgaan
Foto: Archief EHF
Den Haag

De proef met medietion in strafzaken kan volgend jaar toch worden doorgezet.

Het gaat om om bemiddeling tussen slachtoffer en verdachte. Minister Van der Steur (Veiligheid en Justitie) had laten weten hier geen geld meer voor over te hebben, maar de de Tweede Kamer heeft donderdag, op initiatief van PvdA-kamerlid Recourt, 1,5 miljoen euro hiervoor vrijgemaakt. Dit melden verschillende media donderdag.

Bij mediation wordt geprobeerd buiten de rechter om tot een schikking te komen tussen dader en slachtoffer. De proeven die tot nu toe zijn gedaan tonen volgens Recourt dat mediation leidt tot meer inzicht bij de dader over het leed dat hij heeft aangericht. Mediation kan ook het slachtoffer helpen bij de verwerking.

Sinds 2014 wordt er met mediation geëxperimenteerd. Uit een brief van de Nederlandse Vereniging van Mediators in Strafzaken (VMSZ) aan de Kamercommissie voor veiligheid en justitie blijkt dat het Openbaar Ministerie steeds vaker zwaardere zaken doorverwijst naar mediationbureaus.  Het gaat dan onder meer om delicten die zijn gepleegd in de huiselijke sfeer of in het uitgaansleven en om verkeersongevallen. Een mediator moet ervoor zorgen dat conflicten niet eindeloos doorzieken. Het OM wil nieuwe conflicten tussen dader en slachtoffer voorkomen.

Categorie: