dinsdag, 13. december 2016 - 18:31 Update: 14-12-2016 13:37

Statushouders geen voorrang meer bij toewijzen huurwoningen

Senaat akkoord met schrappen automatische voorrang statushouders bij huurwoningen
Foto: fbf
Den Haag

De Eerste Kamer heeft met een ruime meerderheid ingestemd met het voorstel van minister Blok (Wonen) om bij de toewijzing van huurwoningen de automatische voorrang van statushouders te schrappen.

De wetswijziging hoort bij het pakket maatregelen waarmee het kabinet verdringing van reguliere woningzoekenden wil voorkomen. Het kabinet geeft met de wijzigingen ook invulling aan de motie van het Tweede Kamerlid Van der Linde.

Nu moeten gemeenten die bij de toewijzing van huurwoningen gebruik maken van een urgentenregeling voor bijvoorbeeld ouderen of mantelzorgers, ook verplicht statushouders meenemen als voorrangscategorie. De keuze komt nu bij de gemeente te liggen. Die kan zelf het beste bepalen of het nodig is om statushouders voorrang te geven voor het halen van wettelijke taakstelling om deze groep te huisvesten.
 
Gemeenten krijgen met de wetswijziging maximaal de ruimte voor lokaal maatwerk. Na overleg met de VNG is in de wet opgenomen dat gemeenten in een huisvestingsverordening vastleggen hoe zij de taakstelling invullen. De verplichting geldt niet als burgemeester en wethouders al op een andere manier een plan hebben vastgesteld.
 
Minister Blok streeft er naar de wijzigingen per 1 april 2017 in te laten gaan.

Categorie:
Provincie: