vrijdag, 16. december 2016 - 16:39 Update: 17-12-2016 12:28

Hoog-risicobeveiligers marechaussee met 6 pelotons op maximale sterkte

Hoog-risicobeveiligers marechaussee met 6 pelotons op maximale sterkte
Foto: Min. Defensie/KMar
Den Haag

Vrijdag is met het uitreiken van 38 diploma’s aan het 6e peloton het Hoog Risico Beveiligingseskadron (HRB) compleet. Dit heeft het ministerie van defensie vrijdag bekendgemaakt.

De eenheid bewaakt en beveiligt objecten met een hoog risicoprofiel, zoals ministeries, de Tweede Kamer en Joodse instellingen. Kort na de terroristische aanslagen in Kopenhagen en Parijs, begin 2015, gaf het kabinet de Koninklijke Marechaussee de opdracht om 6 pelotons klaar te stomen.

400 man

Met het uitreiken van 38 diploma’s aan het 6e peloton is het Hoog Risico Beveiligingseskadron (HRB) vanaf vandaag compleet. De eenheid bewaakt en beveiligt objecten met een hoog risicoprofiel, zoals ministeries, de Tweede Kamer en Joodse instellingen. Kort na de terroristische aanslagen in Kopenhagen en Parijs, begin 2015, gaf het kabinet de Koninklijke Marechaussee de opdracht om 6 pelotons klaar te stomen.

Ogen en oren

Commandant Koninklijke Marechaussee luitenant-generaal Harry van den Brink meldde de HRB vandaag officieel gereed. “Jullie zijn de ogen en oren op plekken waar dreiging hoog is. Jullie scherpte tijdens het werk is van groot belang voor de veiligheid van Nederland. Dat er een HRB moest komen vanwege de situatie in de wereld is betreurenswaardig.”

Onder lokaal gezag

Kort na de terroristische aanslagen in Kopenhagen en Parijs nam de marechaussee de beveiliging over van de politie van een groot aantal objecten met een hoog risicoprofiel. In eerste instantie deed de Bijstandseenheid van de marechaussee dit. De HRB-pelotons namen het werk sinds vorig jaar geleidelijk over.

De eenheid doet haar werk voor het ministerie van Veiligheid en Justitie, onder het lokaal gezag. Een van de genodigden vandaag was Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid Dick Schoof. Schoof: “U bent nodig in deze tijden, waarin de dreiging van een aanslag reëel is. U werkt voor onze nationale veiligheid. Niet altijd zichtbaar, maar wel altijd snel inzetbaar.”

Bewakings- en beveiligingsexpert

De marechaussee is zeer ervaren met bewaken en beveiligen. Het krijgsmachtdeel is verantwoordelijk voor de paleisbewaking en de gewapende beveiliging van de burgerluchtvaart. Daarnaast beveiligt de Brigade Speciale Beveiligingsopdrachten onder andere de waardetransporten van De Nederlandsche Bank.

Categorie:
Provincie:
Blik op 112: