zaterdag, 7. januari 2017 - 8:58 Update: 07-01-2017 18:57

IJzel zorgt voor honderden ongevallen op de wegen. Het blijft oppassen!

Lijnden

Door de gladheid zijn er in het hele land al honderden aanrijdingen geweest, zo meldt de Verkeersinformatiedienst (VID) zaterdag.

Vanaf kwart voor vier vannacht werd in het westen van het land op verschillende plaatsen ijzel waargenomen en daar ontstonden dan ook de eerste ongevallen. Dat was op de A10 bij knooppunt Amstel, de A16 bij Breda en de N11 bij Bodegraven. Na 04.00 uur liep het aantal ongevallen flink op. Vanwege de gladheid plaatste Rijkswaterstaat snelheidsdekens op de A4, de A10 en de A12.

Tegen 06.00 uur gebeuren er ook ongevallen in Zeeland, Noord-Brabant, Utrecht en Friesland. Op de A12 bij Nieuwerbrug ging een vrachtwagen de midde-vangrail in. Er zijn drie rijstroken dicht. Iets later waren ook Zuid-Holland, Utrecht en Noord-Brabant aan de beurt. Veel ongevallen met letsel op de A15, A16, A27 en A59.

Rond het middaguur waren de wegen in Limburg spiegelglad. De politie Limburg belde ons met het verzoek om extra te waarschuwen hiervoor in verband met de vele ongelukken die toen gebeurden.

Rond 16.00 uur was het zelfs zo slecht dat de A73 tussen Linnen en Beesel op last van de politie in beide richtingen werd afgesloten. Het lukt maar niet om de gladheid te bestrijden en er gebeurden teveel ongelukken.

Update 17:00 uur

Ook op de A2 Luik - Maastricht zijn heel veel ongelukken gebeurd. De A2 is daarom afgesloten tussen de grensovergang en Oud-Maarland. Het is nog onduidelijk hoe lang de afsluitingen nog gaan duren.

Het ziet er naar uit dat de provincie Limburg voorlopig niet van de gladheid af is. Moet je de weg niet op, doe dat dan ook niet. Op de A73 is in beide richtingen zojuist wel weer een rijstrook vrijgegeven. Daar kan dus weer mondjesmaat verkeer overheen.

De situatie op de weg zal waarschijnlijk heel langzaam beter worden, zo laat de VID aan nu.nl weten. Om 08.00 uur dooide het alleen in het noordwesten bij den Helder. Al om 09.00 de zon erbij komt, kan de grond enigszins opwarmen. In het oosten van het land zal de gladheid pas zaterdagavond verdwijnen.

Alleen al op de snelwegen in Nederland zijn vandaag 444 ongelukken gebeurd. Dat meldt Rijkswaterstaat. 

KNMI en ANWB

Het KNMI heeft voor de westelijke provincies code oranje ingetrokken, voor de andere provincies geldt die nog wel.  En de ANWB raadt mensen aan om niet de weg op te gaan. Verder kan het komende nacht in opklaringen opnieuw lokaal glad worden door opvriezing en/of aanwezige sneeuw- of ijsresten.

Schiphol

Schiphol waarschuwt alle reizigers dat ook het vliegverkeer vertraging kan oplopen. Vluchten kunnen later vertrekken of aankomen. Reizigers moeten de vluchtgegevens dus goed in de gaten houden.

Categorie:
Provincie:
Tag(s):