vrijdag, 30. juni 2017 - 8:40

Criminele asielzoekers uit veilige landen vaak zonder straf vrijgelaten

Criminele asielzoekers uit veilige landen vaak zonder straf vrijgelaten
Foto: Archief EHF
Amsterdam

In 2015 en 2016 waren asielzoekers uit zogenoemde veilige landen verantwoordelijk voor het merendeel van de misdrijven die aan asielzoekers werden toegeschreven.

Volgens de Telegraaf deed de politie er in deze periode alles aan om het nieuws onder de pet te houden, maar de krant deed een WOB-verzoek.

Verder blijkt dat asielzoekers die misdaden plegen in ons land en worden gepakt, worden lang niet altijd vervolgd. Een deel wordt zonder straf vrijgelaten. Dat gebeurt in de hoop dat ze zo sneller uit te zetten zijn, maar die hoop is regelmatig tevergeefs. Het is een van de vele schokkende onthullingen die uit stapels politie-documenten over vreemdelingencriminaliteit naar voren komen.

In Duitsland zijn rond de jaarwisseling van 2015/2016 problemen geweest met vluchtelingen. Daarnaast waren er vooral in de Eenheid Noord-Nederland signalen over overlast en criminaliteit. Om problemen in kaart te brengen, zijn volgens de politie eind 2016 drie weekoverzichten gemaakt. Daarin stonden incidenten beschreven met asielzoekers uit veilige landen.

In een reactie twittert PVV-leider Geert Wilders: ,,Honderden asielzoekers per maand verdacht. Mega-criminaliteit. Allemaal onder de pet gehouden. Schandelijk!". De PVV wil snel een Kamerdebat over de kwestie.

Categorie:
Provincie:
Blik op 112: