donderdag, 13. juli 2017 - 16:16 Update: 13-07-2017 21:39

Buurtbewoners kopen villa om azc te weren

Buurtbewoners kopen snel villa die bestemd was als opvanglocatie voor alsielzoekers
Foto: SXC
Den Helder

Om te voorkomen dat een vila zou worden gebruikt als opvanglocatie voor asielzoekers, hebben bewoners van de villawijk in Den Helder geld bij elkaar gelegd en het pand zelf gekocht.

In het pand wilden het COA zestien minderjarige asielzoekers huisvesten. De villa staat aan de Linieweg in Den Helder en stond te koop voor 599.000 euro. Dit melden  het Noordhollands Dagblad en het Algemeen Dagblad donderdag. Het COA wilde daar zogenoemde AMA's opvangen. dat alleenreizende jongeren tussen de 15 en 18 jaar. Zij worden op kleine locaties opgevangen en er is 24 uur per dag begeleiding van het COA aanwezig.

Villa bleek verkocht

Eind juni werden de plannen van het COA duidelijk en kondigde het orgaan aan een informatieavond voor omwonenden te willen beleggen. COA-woordvoerder Jan Willem Anholt in het AD :'Maar vlak voordat die avond begon hoorden we van de makelaar dat het pand inmiddels verkocht was.' De villa was volgens de makelaar 'een absolute buitenkans voor een ondernemer met een praktijk aan huis'. Begin juli werd de villa voor 540.000 euro verkocht, zo blijkt uit gegevens van het kadaster. De koper is een BV die op naam staat van twee buurtbewoners. Die buurtbewoners wilden vanmorgen geen commentaar geven op de aankoop.

In Nederland kwam het al eerder voor dat buurtewoners een opvanglocatie voor asielzoekers wisten te voorkomen. Dat was in het Brabantse Oudenbosch en in Den Haag. In Den Haag hield de lokale VVD de komst van een azc in een oude kazerne in de chique wijk Benoordenhout tegen.