vrijdag, 8. september 2017 - 16:36 Update: 08-09-2017 20:02

Opnieuw aanhoudingen in onderzoek drugsimport viskotter Urk

Aanhoudingen in onderzoek crypto-telefoons voor poging moord, drugsimport en witwassen
Amstelveen

Afgelopen dinsdag heeft de politie twee mannen aanhouden naar aanleiding van onderzoek in de versleutelde berichten op de Ennetcom-server, die vorig jaar in Canada in beslag is genomen. 'Het gaat om een 30-jarige man uit Amstelveen en een 42-jarige man uit Hippolytushoef. Beiden maakten gebruik van crypto-telefoons van Ennetcom', zo meldt het Openbaar Ministerie (OM) vrijdagmiddag.

Invoer cocaïne 

Beide mannen worden verdacht van betrokkenheid bij de invoer van 260 kilo cocaïne aan boord van een viskotter uit Urk op 10 juni jl. In dit onderzoek heeft de FIOD toen al vijf mannen aangehouden in de haven van Harlingen. Zij bevinden zich sindsdien in voorlopige hechtenis; de behandeling van hun strafzaak begint op 12 september met een pro forma zitting bij de rechtbank Amsterdam.

Observatieteam

Het onderzoek naar dit transport startte toen de man uit Amstelveen op 9 juni met twee van de vijf mannen in Harlingen werd gezien door een observatieteam van de politie op het moment dat de kotter uitvoer naar zee om de drugs op te halen. Tegen de Amstelvener liep toen al een onderzoek in verband met witwassen.

Mislukte liquidatie

Dat de man zich zou schuldig maken aan witwassen kwam al eerder naar voren in de zaak 26Tandem. Dat is de strafzaak over de poging tot moord op H.P. (‘Pjotr’) R. In het onderzoek 26Tandem heeft het OM van de rechter-commissaris toestemming gekregen om in de Ennetcom-data onderzoek te doen in verband met de vermoedelijke betrokkenheid van Naoufal F. bij deze mislukte liquidatie.

Berichten onderzocht

De Ennetcom-data zijn 3,6 miljoen versleutelde berichten binnen de georganiseerde misdaad, waar politie en OM toegang toe kregen, nadat beslag werd gelegd op de server. Met toestemming van de rechter-commissaris is binnen 26Tandem een deel van deze berichten onderzocht. Behalve aanwijzingen voor de betrokkenheid van F. bij de poging tot liquidatie heeft het Ennetcom-onderzoek ook andere misdrijven aan het licht gebracht.

Intensief contact

Uit de bewaard gebleven berichten op de Ennetcom-server rees namelijk ook het vermoeden dat de nu aangehouden man uit Amstelveen intensief contact met F. onderhield. Hij zou zich voor hem bezig houden met het witwassen van crimineel verkregen geld of goederen. Ook rezen uit die berichten vermoedens over betrokkenheid van beide nu aangehouden mannen bij de invoer van drugs via vissersboten van Urk. Een afzonderlijk onderzoek naar de man uit Amstelveen bracht de recherche tijdens een observatie op 9 juni naar Harlingen. Dit leidde de dag erna tot de onderschepping van 260 kilo cocaïne door de FIOD en de douane.

Beschieting

De Ennetcom-data leidden tot nog een verdenking tegen beide mannen. Zij zijn vermoedelijk betrokken bij de beschieting van een woning in Hippolytushoef op 14 juni 2015. Die nacht vlogen drie kogels door het raam van de erker op de benedenverdieping, vlakbij waar de bewoner op dat moment zat. Dit misdrijf werd nooit opgelost totdat het bij het onderzoek in het versleutelde berichtenverkeer via PGP-telefoons naar boven kwam. Beide mannen worden verdacht van betrokkenheid bij poging tot moord.

De rechter-commissaris van de rechtbank Amsterdam heeft beide mannen vandaag voor 14 dagen in bewaring gesteld.

Categorie:
Provincie: