maandag, 30. oktober 2017 - 14:43 Update: 30-10-2017 17:35

Vroeger donker door wintertijd levert extra drukte op de weg op

Vroeger donker door wintertijd levert extra drukte op de weg op
Foto: Archief EHF/ foto ter illustratie
Lijnden

Weggebruikers die maandag aan het eind van de middag de weg op gaan moeten weer rekening houden met drukkere avondspitsen vanwege de wintertijd. 'Omdat de klok een uur verzet is, wordt het ongeveer tijdens het drukste moment van de avondspits eerder donker', zo waarschuwt de VID maandagmiddag.

Dubbel lange files

'Dat levert traditioneel langere files op. Vorig jaar stond er tijdens de eerste donkere maandagavond van het jaar ruim 300 kilometer file. Het dubbele van een normale maandag', aldus de VID.

Rommelig

Vaak verlopen de eerste wintertijdspitsen erg rommelig. Met name op het moment dat de duisternis invalt, schiet het aantal aanrijdingen omhoog. Automobilisten moeten duidelijk wennen. Daarbij zijn alle dagelijkse files tijdens de herfst langer dan in andere jaargetijden. Al met al gaan we vanaf maandagmiddag weer echt drukke tijden tegemoet: het fileseizoen is weer begonnen.

Dinsdag echte vuurdoop

Hoewel het maandag al druk wordt, ziet de VID dinsdagmiddag als de echte vuurdoop. Vorig jaar telde de VID een piek op de eerste dinsdagavondspits, na ingaan van de wintertijd, van 556 kilometer snelwegfile. Dat bleek uiteindelijk de op-een-na drukste spits van heel 2016. Ook de daarop volgende donderdag is traditioneel druk: vorig jaar goed voor bijna 450 kilometer file.

Advies

De VID raadt automobilisten aan vooraf de route te checken op files en om te rijden waar nodig.

Categorie:
Provincie: