zaterdag, 18. november 2017 - 12:52 Update: 18-11-2017 18:15

Betogers tegen Zwarte Piet klemgereden door voorstanders van Zwarte Piet op A7

Betogers tegen Zwarte Piet klem gereden door voorstanders op A7
Foto: Archieffoto ter illustratie FBF
Dokkum

De geplande demonstratie van de actiegroep Kick Out Zwarte Piet bij de landelijke intocht van Sinterklaas in Dokkum is door de burgemeester op het laatste moment alsnog verboden.

De actiegroep zou op een speciaal daarvoor aangewezen plek protesteren tegen Zwarte Piet. Daarvoor waren afspraken gemaakt met de burgemeester. Het verbod volgt na ongeregeldheden op de wegen naar Dokkum en de angst voor ernstige problemen als de demonstratie alsnog door zou gaan. Volgens de locoburgemeester is de veiligheid van de demonstranten en publiek niet te garanderen.

De bussen met anti-Zwart-Piet-activisten werden vanochtend tussen Joure en Heerenveen door voorstanders van de traditionele Zwarte Piet geblokkeerd op de snelweg A7. De blokkade heeft volgens de politie zo'n klein half uur geduurd.

Op verzoek van de politie haalden de pro-Zwarte-Piet-actievoerders hun auto's uiteindelijk weg. De bussen met demonstranten vervolgde hun weg richtingh Dokkum, maar vanwege het protestverbod werden ze korte tijd later weer huiswaarts begeleid.

Door de politie en het Openbaar Ministerie het OM wordt gekeken of de blokkade een strafrechtelijk vervolg zal krijgen.

In intocht in Dokkum zelf is rustig en gezellig verlopen.

Categorie:
Provincie:
Blik op 112: