maandag, 16. april 2018 - 15:37 Update: 16-04-2018 18:43

Mannen aangehouden die aanslag op Turks consulaat wilden plegen

Mannen aangehouden die aanslag op Turks consulaat wilden plegen
Foto: Archief EHF/ foto ter illustratie
Rotterdam

Maandag heeft de politie vier Marokkaans-Nederlandse mannen aangehouden die worden verdacht van betrokkenheid bij terrorisme. Dit meldt het Openbaar Ministerie (OM) maandagmiddag.

'Het gaat om twee broers van 29 en 26 jaar in Oudenbosch en een 37-jarige man in Roosendaal. De vierde verdachte is een 39-jarige man die op verzoek van het Landelijk Parket in zijn verblijfplaats Essen in België is aangehouden', aldus het OM

Geluidsfragment AIVD

De mannen zijn in beeld gekomen in een onderzoek naar een geluidsfragment dat de AIVD in 2017 beschikbaar stelde in een ander onderzoek. Dat richtte zich op een verdachte in Rotterdam die in een kelderbox een Kalasjnikov met munitie en een grote hoeveelheid illegaal zwaar vuurwerk had liggen.

Aanslag Turk consulaat Rotterdam

Het geluidsfragment is een opname van een gesprek waaraan de verdachte in de Rotterdamse zaak en een aantal van de vandaag aangehouden mannen deelnamen. In het afgeluisterde fragment wordt gesproken over een te plegen aanslag op het Turkse consulaat. Tegen de man uit Rotterdam eiste het OM vorig jaar een gevangenisstraf van 8 jaar. De rechtbank veroordeelde hem in november 2017 tot 4 jaar cel. Het door het OM ingestelde hoger beroep wordt binnenkort behandeld.

Hennepkwekerij

Bij de doorzoeking van drie woningen in Oudenbosch en Roosendaal en een loods in Sprundel en twee woningen in Essen en Antwerpen is beslag gelegd op onder andere digitale gegevensdragers. Ook zijn drie auto’s in beslag genomen. In de woning in Roosendaal ontdekte de politie op zolder een hennepkwekerij met meer dan 100 planten. Er zijn bij de doorzoekingen geen wapens of explosieven aangetroffen.

Overlevering

De in Nederland aangehouden verdachten worden later deze week voorgeleid aan de rechter-commissaris. De verdachte die in België is aangehouden wordt overgeleverd aan Nederland. Het onderzoek richt zich op voorbereidingen en training voor terrorisme en ook opruiing tot terrorisme door het verspreiden van gewelddadig jihadisme via social media. In het onderzoek wordt door de Nederlandse politie- en justitiediensten nauw samengewerkt met het Federaal Parket in Brussel en de Federale Gerechtelijke Politie in Antwerpen.

Categorie:
Provincie: