vrijdag, 20. april 2018 - 8:17

Meer asielzoekers, minder nareizigers in 1e kwartaal

Meer asielzoekers, minder nareizigers in 1e kwartaal
Foto: SXC
Den Haag

In het eerste kwartaal van 2018 zijn 4,2 duizend asielzoekers en 2,1 duizend nareizende gezinsleden geregistreerd. Het aantal asielzoekers lag iets hoger en het aantal nareizigers lager dan in het vierde kwartaal van 2017, maar in totaal was er een lichte daling. Dit meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND).

Syriërs vormen al jaren de grootste groep asielzoekers. Ook in het eerste kwartaal van dit jaar kwamen meer Syriërs (585) dan asielzoekers met andere nationaliteiten naar ons land, al waren het er minder dan voorgaande kwartalen. Eritreeërs zijn naar omvang de tweede groep asielzoekers (500). Dat zijn er meer dan in de drie vorige kwartalen. Daarna volgen asielzoekers uit Algerije (290), Marokko (245) en Iran (230). 
Deze vijf groepen vormen in het eerste kwartaal van dit jaar nog niet de helft van het totale aantal asielzoekers. De groep ‘overig’ bevat veel asielzoekers uit landen die op de lijst veilige landen van herkomst staan. Algerije en Marokko staan ook op deze lijst. Deze asielzoekers hebben doorgaans weinig kans om een asielvergunning te krijgen.

Ook onder de nareizigers zijn Syrische en Eritrese gezinsleden de grootste groepen. Zij vormden in het eerste kwartaal van dit jaar bijna driekwart van alle nareizigers. Bijna de helft van de nareizigers is jonger dan 18 jaar.  

Meer mannen, minder kinderen

Het aandeel volwassen mannen onder de asielzoekers en nareizigers is gestegen, van 32 procent in het eerste kwartaal van 2017 naar 44 procent in het eerste kwartaal van 2018. Het aandeel volwassen vrouwen en kinderen is gedaald. Dit laatste hangt samen met de daling van het aandeel nareizigers, waaronder zich relatief veel vrouwen en kinderen bevinden.

Categorie:
Provincie: