woensdag, 2. mei 2018 - 17:48 Update: 02-05-2018 17:52

Celstraf geëist tegen man (35) die accounts BN'ers hackte

 Celstraf geëist tegen man (35) die accounts BN'ers hackte
Foto: Pixabay
Amsterdam

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft woensdag tegen een vermeend hacker (35) van accounts van bekende Nederlanders een celstraf geëist van 20 maanden, waarvan 10 maanden voorwaardelijk.

Privacy ernstig geschonden

'Het OM verwijt de man informatie van die accounts te hebben afgehaald en overgenomen. Hij zou daarbij de privacy van deze mensen ernstig hebben geschonden', zo meldt het OM woensdag.

Bekentenis

De 35-jarige man uit Houten heeft bekend dat hij tussen juli en december 2017 actief heeft gezocht naar online accounts van bekende Nederlanders en hun  inloggegevens. Hij heeft onder meer via het aanmaken van een oud e-mailadres van de aangevers vanaf zijn eigen IP-adres  ingelogd op hun accounts. Via één van de gehackte accounts heeft hij chatberichten verstuurd en zich daarbij voorgedaan als degene waarvan hij het account had gehackt. Op deze manier heeft hij het nummer van een andere bekende Nederlander verkregen.

Grote inbreuk

'Door hun vak of beroep zijn bekende Nederlanders in hun privacy beperkt en zijn zij door hun bekendheid kwetsbaar. Vaak is de afgeschermde digitale wereld de meest besloten plek. Verdachte heeft hier een grote inbreuk opgemaakt,' aldus de officier van justitie in zijn requisitoir.

Niet de eerste veroordeling

Het is niet de eerste keer dat verdachte is veroordeeld voor het hacken van een account. In november 2016 kreeg hij ook een voorwaardelijke straf opgelegd van acht maanden voor stalking en identiteitsfraude met een proeftijd van 2 jaar. Omdat de 35-jarige man uit Houten nu wordt verdacht van nieuwe strafbare feiten, vraagt het OM ook om de tenuitvoerlegging van de voorwaardelijke gevangenisstraf van acht maanden. De rechtbank doet 16 mei uitspraak.

Categorie:
Provincie: